Recite!

07 lipanjPročitajte: Evanđelje po Marku 5:1-20

1 Dođoše na drugu obalu mora u zemlju Gerazena. 2 Kad Isus izađe iz lađice, poteče mu iz kamenih grobova odmah ususret čovjek s nečistim duhom. 3 On je stanovao u grobnim spiljama, i nitko ga više nije mogao svezati ni lancima. 4 Bili su ga već često vezali u okove i lance, ali je svaki put raskinuo lance i izlomio okove. Nitko ga nije mogao ukrotiti. 5 Neprestano, danju i noću, zadržavao se u kamenim grobovima i u gorama, vikao i udarao se kamenjem. 6 Kad vidje Isusa izdaleka, potrči, baci se pred njega ničice 7 i povika iza glasa: »Što ja imam s tobom, Isuse, Sine Boga Svevišnjega? Zaklinjem te Bogom, ne muči me!« 8 Jer mu je govorio: »Duše nečisti, izađi iz čovjeka!« 9 Upita ga: »Kako se zoveš?« »Legija mi je ime«, odvrati mu, »jer nas je mnogo.« 10 Usrdno ga je molio da ih ipak ne protjera iz onog kraja. 11 Na brijegu je ondje paslo veliko krdo svinja. 12 Tada ga zamoliše: »Daj da uđemo u svinje!« 13 On im dopusti. Izađoše nečisti dusi i uđoše u svinje. I krdo, oko dvije tisuće, navali s brijega u more i potopi se u moru. 14 Pastiri pobjegoše odatle i javiše u gradu i po selima. Tada dođoše ljudi da vide što se je bilo dogodilo. 15 Kad dođoše k Isusu i vidješe kako čovjek koji je upravo bio opsjednut od legije (nečistih duhova) sjedi odjeven i zdrave pameti, uplašiše se. 16 Očevici im pripovjediše kako se je bilo dogodilo s opsjednutim i sa svinjama. 17 Tada ga zamoliše da se udalji iz njihova kraja. 18 Kad onda htjede ući u lađicu, zamoli ga onaj koji je bio prije opsjednut da smije ići s njim. 19 Ali mu ne dopusti, nego mu reče: »Idi kući k svojima i pripovijedaj im kako je veliku stvar na tebi učinio Gospodin i kako ti se smilovao.« 20 On ode i stane navješćivati u Dekapolisu kako je veliku stvar Isus učinio na njemu. I svi su se divili.

On ode i stane navješćivati u Dekapolisu kako je veliku stvar Isus učinio na njemu.

Marko 5:20

TE mi se davne 1975. godine dogodilo nešto iznimno. Morao sam potražiti svog prijatelja Francisa s kojim sam razgovarao o brojnim osobnim stvarima, i to mu ispričati. Pronašao sam ga u stanu spremnog za izlazak. Po načinu na koji me je pogledao, znao sam da mu je jasno da mu želim reći nešto važno. »Što je?«, upitao me. I ja sam mu jednostavno rekao: »Jučer sam predao život Isusu!« Francis me je pogledao, duboko uzdahnuo i rekao: »I ja to želim učiniti već dulje vrijeme.« Molio me da mu kažem što se dogodilo. I ispričao sam mu kako mi je prethodnog dana netko objasnio bit Radosne vijesti i ja sam pozvao Isusa u svoj život. Još uvijek pamtim Francisove suze dok je molio Isusa da mu oprosti grijehe. Više mu se nije žurilo. U miru smo razgovarali o svome novom zajedništvu s Kristom.

Nakon što je Isus iscijelio čovjeka opsjednutog nečistim duhom, rekao mu je: »Idi kući k svojima i pripovijedaj im kako je veliku stvar na tebi učinio Gospodin i kako ti se smilovao« (r. 19). Taj čovjek nije morao održati dojmljivu propovijed; samo je trebao ispričati što mu se dogodilo.

Kakvo god bilo naše obraćenje, i mi možemo slijediti primjer tog čovjeka. Čitamo: »On ode i stane navješćivati… kako je veliku stvar Isus učinio na njemu« (r. 20).

Lawrence Darmani

Tako nek govore otkupljenici Gospodnji. Psalam 107:2