Što je doista bitno

09 lipanj 2016Pročitajte: Poslanica Filipljanima 2:1-11

1 Ako, dakle, postoji kakvo ohrabrenje u Kristu, ako postoji kakva utjeha ljubavi, ako postoji kakvo zajedništvo Duha, ako mi želite iskazati suosjećanje i sućut, 2 učinite mi ovu radost: budite istoga mišljenja, gajite istu ljubav, jednako osjećajte i razmišljajte! 3 Ništa ne činite iz prkosa ili radi tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe! 4 Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih! 5 Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus.
6 Dok je bio u Božjemu obličju,
on se nije grčevito držao
svoje jednakosti s Bogom,
7 nego je sebe poništio uzevši obličje sluge,
i postao jednak ljudima.
Vanjštinom je bio kao čovjek.
8 Ponizio je samoga sebe
postavši poslušan do smrti,
do smrti na križu.
9 Zato i Bog njega uzvisi
i darova mu ime
koje je nad svakim imenom:
10 na Isusovo se ime
ima pokloniti svako koljeno
bića koja su na nebu i na zemlji i pod zemljom,
11 i svaki jezik ima priznati
da je Isus Krist – Gospodin,
na slavu Boga Oca.

… u poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe! Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih!

Filipljanima 2:3,4

DVOJICA su muškaraca sjela kako bi razgovarala o nedavnome poslovnom putovanju i njegovim rezultatima. Jedan je rekao da smatra putovanje uspješnim jer su zahvaljujući svojim poslovnim kontaktima stekli neka dragocjena nova poznanstva. Drugi je rekao: »Poznanstva su dobra, ali najvažnija je prodaja.« Očito su njihovi prioriteti bili vrlo različiti.

Vrlo je lako – bilo da je riječ o poslu, obitelji, prijateljima bilo o crkvi – na druge gledati kao na one koji u nečemu pridonose našoj dobrobiti. Vrednujemo ih po tome što možemo od njih dobiti, umjesto da smo usredotočeni na to kako mi možemo služiti njima u Kristovo ime. U svojem pismu vjernicima u Filipima Pavao piše: »Ništa ne činite iz prkosa ili radi tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedni druge većima od sebe! Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih!» (r. r. 3,4)

Ljude ne smijemo iskorištavati za vlastite ciljeve. Zato što ih Bog voli, a voli i nas, mi volimo jedni druge. Njegova ljubav je najveća.

Bill Crowder

Drugima dajmo k’o Njemu, jer Bog svog Sina da.

Bit ćemo radosni tek kada tuđe potrebe stavimo ispred svojih.