Naše novo ime

10 lipanjPročitajte: Otkrivenje 2:12-17

12 Anđelu Crkve u Pergamu napiši: »Ovako govori onaj koji ima oštar mač s dvije oštrice: 13 znam da prebivaš ondje gdje je Sotonino prijestolje, a držiš moje ime, i nisi se odrekao vjere u mene ni u one dane kad je Antipa, moj vjerni svjedok, ubijen kod vas, gdje prebiva sotona. 14 Ali imam nešto malo protiv tebe: što trpiš neke koji drže nauk Bileama koji je poučio Balaka da zavodi Izraelove sinove na sudjelovanje u gozbama u čast idolima i na grijeh bludnosti. 15 Tako imaš i ti onih koji jednako drže nauk nikolaita. 16 Obrati se dakle! Ako li nećeš, doći ću ti brzo i borit ću se protiv njih mačem svojih usta.« 17 Tko ima uši, neka čuje što Duh govori Crkvama! Onome tko pobijedi, dat ću sakrivene mane, i dat ću mu bijeli kamen, a na kamenu napisano novo ime koje ne zna nitko, osim onoga koji ga prima.

Onome tko pobijedi, dat ću sakrivene mane, i dat ću mu bijeli kamen, a na kamenu napisano novo ime.

Otkrivenje 2:17

ZA sebe je mislila da je malodušna osoba, ali kada je njezino dijete stradalo u nesreći, naučila je kako se osloboditi te sputavajuće osobine. Dok se njezino dijete oporavljalo, svakog se tjedna sastajala s prijateljima. Razgovarali su i molili se za pomoć i ozdravljenje. Mjesecima je svoje strahove i brige pretakala u molitve. Shvatila je da je od zabrinute i malodušne osobe postala borac u molitvi. Imala je osjećaj da joj je Gospodin dao novo ime. Njezin je identitet u Kristu jačao u borbi s neželjenom žalošću.

U svome pismu crkvi u Pergamu naš je Gospodin Isus obećao vjernima dati bijeli kamen s novim imenom (r. 17). Biblijski su tumači raspravljali o tome što to znači, ali većina ih se složila da bijeli kamen predstavlja našu slobodu u Kristu. Naime, u to su vrijeme na sudu imali bijeli kamen kao znak da presuda glasi – nije kriv, a crni kamen za presudu – kriv je. Bijeli je kamen omogućavao i slobodan ulaz na događanja kao što su gozbe, što znači da su oni koji su od Boga dobili bijeli kamen dobrodošli na nebesku gozbu. Isusova smrt daje nam slobodu, vječni život – i novo ime.

Što mislite koje će novo ime Bog dati vama?

Amy Boucher Pye

Ja sam slab, obeshrabren… Ti vjeru moju ojačaj…

Kristovi sljedbenici imaju potpuno novi identitet.