Sigurnosna mreža

11 lipanjPročitajte: Evanđelje po Mateju 5:43-48

43 Čuli ste da je bilo kazano: Ljubi svojega bližnjega i mrzi neprijatelja! 44 A ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje i molite se za one koji vas progone! 45 Tada ćete biti djeca svog Oca nebeskoga koji pušta da njegovo sunce izlazi nad dobre i zle i koji daje da kiša pada na pravednike i grješnike. 46 Jer ako ljubite samo one koji vas ljube, kakvu ćete imati plaću? Ne čine li to i carinici? 47 I ako pozdravljate samo svoju braću, što osobito činite? Ne čine li to i neznabošci? 48 Budite dakle savršeni kao što je savršen vaš nebeski Otac!

Budite dakle savršeni kao… vaš nebeski Otac!

Matej 5:48

GODINAMA sam Govor na gori (Matej 5 – 7) smatrao uputama za ponašanje ljudi, standardom koji nitko ne može doseći. Kako je moguće da mi je promaklo pravo značenje? Isus to nije rekao da nas obeshrabri nego da nam pokaže kakav je Bog.

Zašto trebamo voljeti svoje neprijatelje? Zato što je naš milostivi Otac taj »koji pušta da Njegovo sunce izlazi nad dobre i zle« (r. 45). Zašto spremati svoje blago na nebu! Zato što Otac živi tamo i bogato će nas nagraditi. Zašto živjeti bez straha i briga? Zato što je isti Bog koji odijeva ljiljane i travu u polju obećao da će se brinuti za nas. Zašto moliti? Ako ovozemaljski otac daje svome sinu kruh ili ribu, koliko će više Otac na nebu davati dobre darove onima koji ga mole?

Isus je izrekao Govor na gori ne samo zato da razloži Božji ideal prema kojemu ne smijemo prestati težiti nego i da nam pokaže da u ovome životu nitko od nas neće doseći taj ideal.

Pred Bogom smo svi na dnu: ubojice i nasilnici, preljubnici i pohotnici, lopovi i gramzljivci. Svi smo očajni i to je jedino stanje koje je primjereno ljudskom biću koje želi upoznati Boga. Budući da ne možemo doseći savršeni ideal, ne preostaje nam drugo nego prepustiti se sigurnosnoj mreži savršene milosti.

Philip Yancey

Jedino Bog može grješnu dušu pretvoriti u remek-djelo milosti.