Suze i smijeh

12 lipanj 2016Pročitajte: Ezra 3:7-13

7 Kamenarima i drvodjeljama davali su novce, a Sidoncima i Tircima jelo, piće i ulje da dovoze cedrova drva s Libanona na more u Jafu, kako im je bio dopustio perzijski kralj Kir. 8 Druge godine po njihovu povratku Božjemu Hramu u Jeruzalem, drugoga mjeseca, prihvatiše se posla Zerubabel, Šealtielov sin, i Ješua, Josadakov sin, ostali njihovi drugovi, svećenici i leviti i svi što su se bili vratili iz ropstva u Jeruzalem. Postaviše levite od dvadeset godina naviše da nadziru poslove oko Gospodnjega Hrama. 9 Ješua sa svojim sinovima i drugovima, Kadmiel sa svojim sinovima, Juda i sinovi, bili su jednodušno spremni da vode nadzor nad radnicima na Božjemu Hramu; isto tako Henadadovi sinovi i njihovi sinovi i drugovi, leviti. 10 Kad su zidari Gospodnjega Hrama polagali temelj, postaviše se svećenici u službenoj odori s trubama i leviti iz Asafove obitelji s cimbalima, da hvale Gospodina po zapovijedi Davida, Izraelova kralja. 11 I hvalili su i slavili Gospodina pjevajući naizmjence ovako: »Dobrostiv je on i milost njegova traje vječno nad Izraelom.« I sav je narod podvikivao iza glasa i hvalio Boga što je položen temelj Gospodnjemu Hramu. 12 Od starijih svećenika, levita i obiteljskih glavara, koji su bili vidjeli prijašnji Hram, mnogi udariše u glasan plač kad se pred njihovim očima postavljao temelj ovome Hramu. Mnogi su drugi podvikivali i klicali od radosti. 13 Nije se moglo od glasne i radosne vike razabrati plač ljudi; jer je narod podvikivao i klicao iza glasa. Vika se čula daleko.

Nije se moglo od glasne i radosne vike razabrati plač ljudi.

Ezra 3:13

NA prošlogodišnjoj duhovnoj obnovi susrela sam nekoliko prijatelja koje jako dugo nisam vidjela. Smijali smo se uživajući u susretu, ali sam i plakala jer sam vidjela koliko mi nedostaju.

Zadnjeg smo dana susreta blagovali Večeru Gospodnju. Još malo smijeha i suza! Uživala sam u milosti Božjoj, daru vječnoga života i prekrasnom druženju s prijateljima. A onda sam opet plakala kada sam se sjetila koju je cijenu Isus platio da me oslobodi mojih grijeha.

Razmišljala sam o Ezri i tom prekrasnom danu u Jeruzalemu. Izgnanici su se vratili iz Babilona i upravo su postavili temelj Gospodnjega Hrama. Narod je pjevao od radosti, ali neki stariji svećenici glasno su plakali (r. r. 10-12). Vjerojatno su se prisjećali Salomonova hrama i njegove nekadašnje slave. Ili su bili žalosni zbog svojih grijeha koji su ih i odveli u izgnanstvo?

Kada vidimo Božje djelovanje, preplavljuju nas različiti osjećaji: radost kada vidimo Božja čuda i tuga kada se sjetimo svojih grijeha i zašto se Krist morao žrtvovati.

Izraelci u pjevali i plakali i »vika se čula daleko« (r. 13). Neka naši osjećaji budu izraz ljubavi i štovanja našeg Gospodina i neka dotaknu srca ljudi oko nas.

Keila Ochoa

I suze i smijeh donose slavu Bogu.