Bog običnoga

14 lipanj 2016Pročitajte: Knjiga Postanka 12:1-4; 17:1-2

1 Jednoga dana reče Gospodin Abramu:
»Idi iz svoje zemlje
i od svojega roda i iz doma svojega oca
u zemlju koju ću ti pokazati!
2 Jer učinit ću te velikim narodom,
i blagoslovit ću te,
proslavit ću tvoje ime.
Ti ćeš proširiti blagoslov.
3 Blagoslovit ću one koji tebe blagoslivljaju
i proklet ću one koji tebe proklinju.
U tebi će biti blagoslovljena
sva plemena na zemlji.«
4 I pođe Abram, kako mu je bio zapovjedio Gospodin, i s njim pođe Lot. Sedamdeset i pet godina bilo je Abramu kad iseli iz Harana.

1 Kad Abramu bi devedeset i devet godina, javi se Gospodin Abramu i reče mu:
»Ja sam Bog svemogući.
Hodi preda mnom i budi savršen!
2 I sklopit ću savez između sebe i tebe:
Dat ću ti veoma mnogobrojno potomstvo.«

Ali je vjeran Bog koji ne će dopustiti da budete iskušavani više nego što možete podnijeti.

1 Korinćanima 10:13

ČUTI svjedočanstva o tome kako je Bog učinio nešto neobično u životu nekoga drugog, može biti problem. Iako nam je drago čuti da je Bog odgovorio na nečiju molitvu, pitamo se zašto Bog to dosad nije učinio u našem životu.

Često mislimo da kad bi nam se Bog objavio na čudesan način, kao što se objavio Abrahamu, da bismo tada bili potaknuti vjernije Mu služiti. A onda se sjetimo da se Bog objavljivao Abrahamu svakih 12 ili 14 godina, a veći dio Abrahamova života bio je sasvim običan (pročitajte Postanak 12:1-4; 15:1-6; 16:16 – 17:12).

Bog uglavnom djeluje iza scene u običnim stvarima u životu. Kao što piše u današnjem tekstu: »Ali je vjeran Bog koji ne će dopustiti da budete iskušavani više nego što možete podnijeti, nego će vam s kušanjem dati povoljan izlaz, da mognete podnijeti!« (1 Korinćanima 10:13) Svakoga dana Bog nas brani od opasnih napada sotone jer bez Njegove bismo pomoći sigurno bili poraženi. A kad jesmo kušani, On nam osigurava odstupnicu da možemo pobjeći.

Kada navečer spustimo glavu na jastuk, zahvalimo Bogu za čudesne stvari koje je toga dana učinio za nas. Zato, umjesto da čeznemo za time da Bog učini nešto iznimno u našem životu, zahvalimo Mu jer je On to već učinio!

Joe Stowell

Bog ima sve pod kontrolom, čak i ‘obične’ dane.