Udaljeno mjesto

22 lipnja 2016Pročitajte: Evanđelje po Marku 8:1-13

1 U one dane bilo je opet veliko mnoštvo naroda zajedno i nije imalo što jesti. Tada dozva k sebi svoje učenike i reče im: 2 »Žao mi je naroda. Već su tri dana kod mene i nemaju što jesti. 3 Ako ih pustim da idu gladni kući, klonut će na putu; jer su neki od njih došli izdaleka.« 4 Učenici mu odvratiše: »Odakle da uzme tko kruha ovdje u pustinji, da ih nasiti?« 5 On ih zapita: »Koliko imate kruhova?« Oni odgovoriše: »Sedam.« 6 Tada zapovjedi da narod posjeda po zemlji. Onda uze sedam kruhova, izreče hvalu Bogu, razlomi kruhove i davaše ih svojim učenicima da dijele. I iznesoše ih pred narod. 7 Imali su i nekoliko ribica. Isus nad njima izreče blagoslov i dade ih razdijeliti. 8 Jeli su i nasitili se. Od komadića što su bili preostali nakupiše još sedam košarica. 9 Bilo ih je oko četiri tisuće. I otpusti ih. 10 Odmah uđe u lađicu sa svojim učenicima i ode u okolicu Dalmanute.
11 Tada dođoše farizeji i počeše se s njim prepirati. Tražili su od njega znak s neba da ga kušaju. 12 Tada on uzdahnu u svojoj nutrini i reče: »Čemu ovaj rod traži znak? Zaista kažem vam: Ovomu se rodu ne će dati znak.« 13 Tako ih ostavi, uđe opet u lađicu i ode na drugu obalu.

Moj Bog ispunit će svaku vašu potrebu po svome bogatstvu, u slavi, u Kristu Isusu.

Filipljanima 4:19

OTOK Tristan da Cunha poznat je po svojoj izoliranosti. To je najudaljeniji nastanjeni otok na svijetu, zahvaljujući 288 stanovnika koji ga nazivaju domom. Nalazi se u južnom dijelu Atlantskog oceana, nekih 2400 kilometara od Južne Afrike – najbližeg kopna i 2000 kilometara od najbližeg otoka, Svete Helene. Svatko tko želi tamo doći mora sedam dana putovati brodom jer otok nema slijetnu stazu.

I Isus i njegovi učenici bili su na prilično izoliranom mjestu kada je Isus pripremio čudesan obrok za 5000 gladnih ljudi. Prije toga rekao je svojim učenicima: »Žao mi je naroda. Već su tri dana kod mene i nemaju što jesti. Ako ih pustim da idu gladni kući, klonut će na putu, jer su neki od njih došli izdaleka« (Marko 8:2,3). Zato što su bili na pustome mjestu, gdje nije bilo hrane, morali su se u potpunosti osloniti na Isusa. Nisu imali drugog izbora.

Ponekad Bog dopušta da se zateknemo na ‘pustome’ mjestu gdje nam jedino On može pomoći. Njegova sposobnost da se pobrine za nas ne mora nužno biti povezana s našim okolnostima. Ako je stvorio cijeli svijet ni iz čega, Bog nam sigurno može pomoći – neovisno o okolnostima u kojima se nalazimo – »po svome bogatstvu… u Kristu Isusu« (Filipljanima 4:19).

Jennifer Benson Schuldt

Pouzdajmo se u Boga da učini što mi ne možemo.