Zaprepašćujuća iskrenost

26 lipanj 2016Pročitajte: Prva Petrova poslanica 3:7-12

7 Tako i vi, muževi, živite obazrivo sa ženskom čeljadi kao sa slabijim spolom, iskazujući im poštovanje kao onima koje su također subaštinice životne milosti, da vaše molitve ne budu spriječene.
8 Konačno, budite svi složni, puni sućuti i bratske ljubavi, milosrdni, ponizni. 9 Ne vraćajte zla za zlo, ni uvrede za uvredu, nego nasuprot blagoslivljajte, jer ste na to pozvani, da baštinite blagoslov. 10 Jer
»tko ljubi život
i hoće vidjeti dobre dane,
neka susteže svoj jezik od zla,
i svoje usne da ne govore prijevare!
11 Neka se kloni zla i neka čini dobro;
neka traži mir i neka hrli za njim!
12 Jer su Gospodinove oči upravljene na pravednike,
i njegove uši slušaju njihovu molitvu,
a lice je Gospodinovo protiv onih koji zlo čine.«

… iskazujući im poštovanje… da vaše molitve ne budu spriječene.

1 Petrova 3:7

KADA je propovjednik zamolio jednog od starješina da povede zajednicu u molitvi, on ih je sve zaprepastio. »Žao mi je,« rekao je, »ali cijelim putem do crkve svađao sam se sa suprugom i nisam u stanju pomoliti se.« Uslijedio je tajac. Propovjednik se pomolio. Bogoslužje se nastavilo. Nakon toga propovjednik se zarekao da više nikada neće nikoga tražiti da se moli, ako da ga prije toga nasamo ne zamoli.

Taj je čovjek pokazao zaprepašćujuću iskrenost na mjestu gdje bi licemjerje bilo puno lakše. No u ovome se krije veća poduka o molitvi. Bog je naš ljubljeni Otac. Ako ja kao muž ne uvažavam i ne poštujem svoju ženu – ljubljenu kći Božju – zašto bi njezin nebeski Otac čuo moju molitvu?

I apostol Pavao je došao do vrlo zanimljiva zapažanja u vezi s tim. Poučio je muževe da se s poštovanjem odnose prema svojim ženama kao jednakima u Kristu kako im molitve ne bi bile »spriječene« (r. 7). Iz toga zaključujemo da naši odnosi imaju utjecaj na naš molitveni život.

Što bi se dogodilo kada bismo svoje nedjeljne osmjehe i izgled pobožnosti zamijenili osvježavajućom iskrenošću prema svojim sestrama i braći? Što bi Bog mogao učiniti kroz nas kada se molimo i učimo voljeti jedni druge kao što volimo sebe?

Tim Gustafson

Molitva je jednostavan i iskren razgovor s Bogom.