Prošlost ostavite za sobom

28 lipnja 2016Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 5:12-21

12 Ne preporučujemo se opet vama, nego vam dajemo prigodu da budete na nas ponosni te da imate što odgovoriti onima koji se hvastaju onim što je na licu, a ne u srcu. 13 Jer bilo da smo »sišli s pameti«, zbog Boga je, bilo da smo pri sebi, zbog vas je. 14 Jer Kristova nas ljubav goni kad ovo mislimo: ako je jedan za sve umro, to su svi umrli. 15 A jest umro za sve, da oni koji žive ne žive više sebi, nego onome koji je za njih umro i uskrsnuo. 16 Zato mi odsad nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo Krista i poznavali po tijelu, odsad ga više ne poznajemo tako. 17 Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo. 18 Ali je sve od Boga koji nas pomiri sa sobom po Kristu i dade nam službu pomirenja. 19 Bog je naime u Kristu pomirio svijet sa sobom, ne uračunavši ljudske prijestupe i povjerivši nam riječ pomirenja. 20 Poslanici smo u ime Krista jer Bog po nama zove. Molimo vas u ime Krista: pomirite se s Bogom! 21 Njega koji nije znao grijeha, opteretio je za nas grijehom da mi postanemo Božja pravda u njemu.

Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje.

2 Korinćanima 5:17

CHRIS Baker je umjetnik koji se bavi tetoviranjem. On simbole patnje i ropstva pretvara u umjetnička djela. Mnogi su njegovi klijenti bivši pripadnici kriminalnih organizacija ili žrtve trgovine ljudima koji su obilježeni. Na svome tijelu imaju znakove prepoznavanja, simbole ili šifre. Chris sve to pretvara u lijepo umjetničko djelo tako što preko toga radi novu tetovažu.

Isus radi u duši to što Chris radi na koži – uzima nas kakvi jesmo i onda nas mijenja. U Bibliji piše: »Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo« (r. 17). Prije nego što smo upoznali Krista, slijedili smo svoje želje kamo god da su nas vodile, i naš način života to pokazuje. Kada se pokajemo i započnemo slijediti Krista, želje i strasti koje su vladale našim životom zapravo su »stari život« koji polagano nestaje kako se mijenjamo. To dolazi »od Boga koji nas pomiri sa sobom po Kristu« (r. 18).

No još uvijek živjeti kao ‘nova osoba’ nije lako. Trebat će vremena da odbacimo stare navike. Imat ćemo problema s idejama koje su bile temelj našega starog načina života. Ali s vremenom Duh Sveti djelovat će u nama, davati nam snagu i pomoći nam da shvatimo Kristovu ljubav. Kao predivno novo Božje stvorenje, moći ćemo prošlost ostaviti za sobom.

Jennifer Benson Schuldt

Da biste uživali u budućnosti, prihvatite da vam je Bog oprostio prošlost.