Naš način života

29 lipanj 2016Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:1-10

1 Vi ste bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha 2 u kojima ste nekoć živjeli na način ovoga svijeta, po knezu koji vlada u zraku, po duhu koji sada djeluje u nepokornim sinovima. 3 U takvim prijestupima i grijesima i mi smo svi nekad živjeli po željama svojega tijela, čineći prohtjeve tijela i slijedeći tjelesne porive, i bili smo po naravi djeca srdžbe, kao i ostali. 4 Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, 5 oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni. 6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio. 10 Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Mi smo Njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Efežanima 2:10

IZNENADILA me je fraza koju su citirali iz jednoga suvremenog prijevoda Biblije. Kada sam u tražilicu na internetu upisao ‘naš način života’, ono što sam pronašao uglavnom se odnosilo na ono što ljudi smatraju da ugrožava način na koji se nadaju da će živjeti. Većina najvećim prijetnjama smatraju klimatske promjene, terorizam ili politiku vladajućih.

»Kao Isusovim sljedbenicima, što nam zapravo znači naš način života«, pitao sam se. »Je li to ono u čemu se osjećamo dobro, sigurno, sretno ili je to nešto više?«

Pavao podsjeća kršćane u Efezu na nevjerojatan način na koji je Bog promijenio njihov život. »Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, oživje u Kristu nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni« (r. r. 4,5). Iz toga proizlazi da smo »stvoreni u Kristu Isusu za djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo» (r. 10). Činiti dobra djela, pomagati drugima, davati, voljeti i služiti u Isusovo ime – to treba biti naš način života. Za vjernike to nije nešto što mogu, ali ne moraju činiti, već ono zbog čega nam je Bog dao život u Kristu.

U svijetu koji se mijenja, Bog nas je pozvao i opunomoćio da živimo životom kojim služimo drugima i veličamo Boga.

David McCasland

Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da… slave vašega Oca na nebesima. Matej 5:16