Ne možemo ni zamisliti

03 kolovoz 2016Pročitajte: Poslanica Efežanima 3:14-21

14 Zbog toga prigibam svoja koljena pred Ocem 15 od kojega dobiva značenje svako očinstvo na nebesima i na zemlji. 16 Neka vam po bogatstvu svoje slave dade da se po njegovu Duhu učvrstite za nutarnjeg čovjeka. 17 Neka Krist po vjeri prebiva u vašim srcima da budete u ljubavi ukorijenjeni i utemeljeni. 18 Usrdno molim da biste mogli razumjeti sa svima svetima koja je širina i dužina, i visina i dubina; 19 i spoznati Kristovu ljubav koja nadilazi svaku spoznaju, da budete ispunjeni svom Božjom puninom.
20 A onome koji može sve učiniti obilnije nego što molimo ili mislimo, po sili koja djeluje u nama, 21 njemu slava u Crkvi i u Kristu Isusu u sva pokoljenja od vijeka do vijeka! Amen.

A Onome koji može sve učiniti obilnije nego što molimo ili mislimo, po sili koja djeluje u nama.

Efežanima 3:20

NABROJITE pet najboljih igračaka svih vremena. Jonathan H. Liu predložio je sljedeće: štap, kutiju, uže, kartonsku cijev i zemlju. Sve je lako dostupno, višenamjensko, prikladno za sve uzraste, nije skupo, a pokreće ih mašta. Nisu potrebne baterije.

Mašta ima snažnu ulogu u našem životu, tako da nije neobično da ju je apostol Pavao spomenuo u svojoj molitvi za Isusove sljedbenike u Efezu (r. r. 14-21). Nakon što je molio Boga da ih učvrsti snagom svoga Duhu (r. 16), Pavao se molio da mogu shvatiti i doživjeti svu puninu Kristove ljubavi (r. r. 17-19). Na kraju Pavao odaje slavu »Onomu koji, prema snazi što silu svoju očituje u nama, može učiniti neograničeno više od onoga što možemo moliti ili misliti« (r. 20, K. S.).

Naše iskustvo često ograničava naše molitve – situacija koju ne možemo zamisliti drukčijom; loše navike koje se ne mijenjaju; okorjeli stavovi koji prkose promjeni. I s vremenom počinjemo misliti da se neke stvari ne mogu promijeniti. No Pavao kaže da to nije istina. Kada Bog djeluje u nama, On može učiniti mnogo više od onoga što se usudimo moliti ili o čemu samo maštamo.

David McCasland

Nikad nemojte mjeriti Božju neograničenu moć svojim ograničenim očekivanjima.