Nismo savršeni

04 kolovoz 2016Pročitajte: Poslanica Rimljanima 7:14-25

14 Znamo naime da je zakon duhovan; a ja sam tjelesan, prodan pod grijeh. 15 Doista ne znam što činim, jer ne činim ono što hoću, nego ono što mrzim. 16 Ako li činim ono što ne ću, slažem se sa Zakonom: dobar je. 17 A to ne činim više ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 18 Znam naime da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojemu tijelu. Jer dobro htjeti jest u mojoj moći, ali nije i činiti ga. 19 Jer dobro koje hoću ne činim nego zlo koje ne ću, to činim. 20 A kad činim ono što ne ću, zapravo to ne činim ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 21 Nalazim dakle ovaj zakon: kad hoću dobro činiti, u meni je zlo. 22 Jer imam radost u Božjemu Zakonu po unutrašnjem čovjeku, 23 ali vidim drugi zakon u svojim udovima koji se protivi zakonu mojega uma i zarobljava me zakonom grijeha koji je u mojim udovima. 24 Ja, nesretni čovjek! Tko će me izbaviti od ovog smrtnog tijela? 25 Hvala Bogu po Isusu Kristu, Gospodinu našemu! Tako dakle ja sâm umom služim Božjem zakonu, a tijelom zakonu grijeha.

Jer dobro htjeti jest u mojoj moći, ali nije i činiti ga.

Rimljanima 7:18

U svojoj knjizi Jumping Through Fires (Skakanje kroz vatru) David Nasser opisuje svoje duhovno putovanje. Prije nego što je upoznao Isusa, sprijateljio se sa skupinom mladih kršćana. Iako su većinu vremena njegovi prijatelji bili velikodušni, simpatični i puni razumijevanja, David je čuo jednoga od njih kako laže svojoj djevojci. Osjećajući se krivim, mladić joj je to priznao i zamolio da mu oprosti. Razmišljajući o tome, David je rekao da ga je taj događaj približio njegovim kršćanskim prijateljima. Shvatio je da oni trebaju milost baš kao što ju treba i on.

Pred ljudima koje poznajemo ne moramo se pretvarati da smo savršeni. Budimo iskreni i priznajmo svoje pogreške i borbe. Apostol Pavao je za sebe otvoreno rekao: »Isus Krist je došao na svijet da spasi grješnike od kojih sam prvi ja« (1 Timoteju 1:15). A u 7. poglavlju Poslanice Rimaljnima opisuje i svoju borbu s grijehom: »Jer dobro htjeti jest u mojoj moći, ali nije i činiti ga« (r. 18). No istina je i obrnuto: »Jer dobro koje hoću ne činim nego zlo koje ne ću, to činim« (r. 19).

Biti iskren o svojim borbama stavlja nas u ravninu sa svakim drugim čovjekom – a upravo tamo nam je i mjesto! Međutim, zbog Isusa Krista naš nas grijeh neće pratiti u vječnost. Kao što stara izreka kaže: »Kršćani nisu savršeni, samo im je oprošteno.«

Jennifer Benson Schuldt

Jedina razlika je oproštenje.