Glavu gore!

06 kolovoz 2016Pročitajte: Druga knj. o Kraljevima 6:8-17

8 Kad je aramejski kralj ratovao protiv Izraela, učini sa svojim slugama ovaj dogovor: »Na tom i na tom mjestu ćete se utaboriti!« 9 A Božji čovjek posla kralju Izraelovu i poruči mu: »Čuvaj se da ne prolaziš onim mjestom! Jer su tamo Aramejci u zasjedi.« 10 Izraelov kralj posla dakle na mjesto koje mu je bio označio Božji čovjek. Svaki put kad bi ga opomenuo, bio je na oprezu. To se je dogodilo više puta. 11 Zbog toga se razgnjevi aramejski kralj. On pozva svoje sluge i upita ih: »Biste li mi mogli reći tko se od nas drži uz Izraelova kralja?« 12 Jedan od njegovih slugu odgovori: »Nije tako, moj gospodaru i kralju, nego Elizej, prorok u Izraelu, priopćuje Izraelovu kralju čak riječi koje govoriš u svojoj spavaonici.« 13 Tada zapovjedi: »Idite, pogledajte gdje on stanuje, da pošaljem tamo te ga uhvate!« Javiše mu da je u Dotanu. 14 I posla onamo konje i kola, i jaku vojsku. Oni dođoše noću i opkoliše grad.
15 A kad se ujutro diže sluga Božjega čovjeka i iziđe, stajala je oko grada vojska s konjima i kolima. Njegov ga sluga upita: »Jao, gospodaru, što da učinimo?« 16 A on odvrati: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani.« 17 I pomoli se Elizej: »Gospodine, otvori mu oči, da vidi!« I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola.

»Gospodine, otvori mu oči, da vidi!«

2 Kraljevima 6:17

EMIL je bio beskućnik koji je proveo cijelu godinu gledajući u pločnik, tumarajući gradom iz dana u dan. Sramio se pogledati ljude u oči i bojao se da će ga netko prepoznati jer on nije oduvijek živio na ulici. No što je bilo još gore, hodao je pognute glave nadajući se da će naći koju kovanicu ili napola popušenu cigaretu. Gledanje prema dolje prešlo mu je u naviku, kralježnica mu je stalno bila u tom položaju i bilo mu je teško uspraviti se.

I sluga proroka Elizeja gledao je u pogrešnome smjeru i silno se prestrašio ogromne vojske koju je kralj Aram poslao da postavi zasjedu njegovu kralju (2 Kraljevima 6:15). No Elizej je znao da on vidi samo opasnost i brojnost neprijatelja. Trebalo mu je otvoriti oči da vidi Božju vojsku koja ih je okružila i koja je bila daleko veća od one koju je Aram uspio okupiti (r. 17).

Kada je život težak i kada se osjećamo pritisnuti sa svih strana, često ne vidimo ništa osim problema. No pisac Poslanice Hebrejima nudi bolje rješenje. Podsjeća nas da je Isus prošao kroz nezamislive patnje umjesto nas i upremo li »pogled u Isusa« (12:2), On će nas ojačati.

Marion Stroud

Otvori nam Ti oči, o Bože, želimo vidjeti Isusa Krista.

Uči nas slušati dragi taj glas, otvori nam oči, Bože.

Kada je Krist u središtu, sve vidimo jasnije.