Koga vi branite?

07 kolovoz 2016Pročitajte: Evanđelje po Marku 10:13-16

13 Donosili su k njemu djecu, da bi ih dotaknuo. A učenici su odbijali ljude. 14 Kad to vidje Isus, razljuti se i reče im: »Pustite djecu neka dolaze k meni i ne branite im; jer je za takve Božje kraljevstvo. 15 Zaista kažem vam: Tko ne primi Božjega kraljevstva kao dijete, ne će doći u njega.« 16 Tada ih zagrli, stavi na njih svoje ruke i blagoslovi ih.

Jer Krist, dok smo još bili slabi, umre… za bezbožnike.

Rimljanima 5:6

KADA ju je učiteljica pozvala pred ploču da na satu gramatike analizira rečenicu, Kathleen je uhvatila panika. Tek je nedavno premještena u tu školu i nije znala što treba napraviti. Cijeli joj se razred smijao.

Istoga trenutka učiteljica je stala u njezinu obranu. »Zato ona u svakom trenutku može u pisanju pobijediti svakoga od vas«, objasnila je. Mnogo godina poslije Kathleen se sa zahvalnošću prisjetila tog trenutka: »Od toga sam se dana trudila pisati tako dobro kao što je ona rekla da pišem.« Rezultat svega bila je Pulitzerova nagrada za njezino pisanje.

Kao što je to učinila Kathleenina učiteljica, i Isus se zalagao za slabe i ranjive. Kada su učenici branili djeci da dođu k Njemu, Isus se naljutio: »Pustite djecu neka dolaze k meni i ne branite im« (Marko 10:14). Bilo mu je stalo do prezrenih etničkih skupinu i svojom je prispodobom milosrdnog Samarijanina učinio herojem (pročitajte Luka 10:25-37), Samarijanki na Jakovljevu studencu pružio nadu (pročitajte Ivan 4:1-26), a ženi uhvaćenoj u preljubu oprostio i zaštitio ju (pročitajte Ivan 8:1-11). I premda smo bili potpuno nemoćni, Krist je dao svoj život za nas (Rimljanima 5:6.).

Kada branimo ranjive i zapostavljene, dajemo im priliku da ostvare svoje potencijale. Pokazujemo im stvarnu ljubav te malim, ali značajnim postupcima odražavamo Isusa.

Tim Gustafson

Nemoguće je voljeti Krista, a ne voljeti druge.