Način razmišljanja

12 kolovoz 2016Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:1-8

1 Zaklinjem vas dakle, braćo, Božjim milosrđem da prikažete svoja tjelesa za živu žrtvu, svetu, ugodnu Bogu; tako da vaše bogoslužje bude duhovno. 2 Ne prilagođujte se ovom svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svojega uma, da kušate što je Božja volja, što je dobro, ugodno i savršeno.
3 Po milosti koja mi je dana kažem svakome koji je među vama neka ne misli o sebi više nego što valja misliti, nego neka misli o sebi čedno, svatko po onoj mjeri vjere koju mu je Bog udijelio. 4 Jer kao što u jednom tijelu imamo mnoge udove, a svi udovi nemaju istu ulogu, 5 tako smo mi mnogi jedno tijelo u Kristu, a pojedini udovi jedan drugome. 6 A imamo različite darove po milosti koja nam je dana: ako je proroštvo, neka bude po mjeri vjere; 7 ako li je služenje, neka služi; ako je učitelj, neka uči; 8 ako tješi, neka ohrabruje; onaj koji daje, neka daje pošteno; onaj koji predvodi, neka to čini revno; onaj koji čini milosrđe, neka to čini radosno!

Ne prilagođujte se ovom svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svojega uma.

Rimljanima 12:2

KADA je Marshall McLuhan skovao slogan Medij je poruka te davne 1964. godine, osobna računala bila su nepoznanica, mobiteli znanstvena fantastika, a internetu nije bilo ni traga. Danas vidimo njegovu dalekovidnost u predviđanju onoga što utječe na naše razmišljanje u ovo digitalno doba. U knjizi Nicholasa Carra Plitko: Što internet radi našem mozgu, piše: »(Mediji) nam daju materijal za razmišljanje, ali i oblikuju proces mišljenja. A internet meni, čini se, nagriza sposobnost koncentracije i kontemplacije. Bio ja priključen ili ne, moj um sada očekuje da će informacije primati onako kako ih internet distribuira: u neprekinutoj struji malih čestica.«

Sviđa mi se J. B. Phillipsovo parafraziranje Pavlove poruke kršćanima u Rimu: »Nemojte dopustiti da vas svijet ugura u svoj kalup, umjesto toga dopustite Bogu da ‘odkalupi’ vaš um iznutra, kako biste na djelu dokazali da je Božji plan za vas dobar, zadovoljava sve Njegove zahtjeve i vodi prema istinskoj zrelosti» (r. 2). To je još važnije danas kada znamo koliko na naše misli i način razmišljanja utječe svijet oko nas.

Ne možemo zaustavio plimu informacija, ali možemo tražiti Boga da nam pomogne usredotočiti se na Njega i oblikovati svoje razmišljanje Njegovom prisutnošću u nama.

David McCasland

Neka Božji Duh, a ne svijet, oblikuju vaš um.