Vaš Otac zna

14 kolovoz 2106Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:25-34

25 Zato vam kažem: Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život: što ćete jesti i što ćete piti; ni za svoje tijelo, u što ćete se obući. Nije li život vrjedniji od hrane i nije li tijelo vrjednije od odijela? 26 Pogledajte ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a vaš ih nebeski Otac hrani. Niste li vi vrjedniji od njih? 27 Tko si od vas može svojim brigama produljiti život za samo jedan sat? 28 I što ste tako tjeskobno zabrinuti za odijelo? Pogledajte ljiljane u polju! Kako rastu! Ne rade i ne predu. 29 Ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svojemu sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 30 I kad Bog travu, što danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko više će vas, malovjerni! 31 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti i ne pitajte: Što ćemo jesti, što ćemo piti, čim ćemo se odjenuti? 32 Za sve se to brinu neznabošci. A vaš nebeski Otac zna da vam sve to treba. 33 Tražite najprije Božje kraljevstvo i njegovu pravdu, i sve će vam se to dodati. 34 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan pobrinuti sam za se. Svaki dan ima dosta svojega vlastitog zla.

Jer zna vaš Otac što vam treba prije nego Ga zamolite.

Matej 6:8

IMAO sam samo četiri godine i s ocem sam ležao na podnoj prostirci jedne vruće ljetne noći. (U to su vrijeme moja majka i tek rođeni brat imali svoju sobu.) Bilo je to u sjevernom dijelu Gane gdje je klima uglavnom suha. Znoj je prekrio moje tijelo, a vrućina mi je pržila grlo. Bio sam tako žedan da sam tresući probudio oca. Usred te vrele noći on je ustao i natočio mi vode da ugasim žeđ. Cijeloga mog života, baš kao i te noći, on je bio slika brižnoga oca. Dao mi je što sam trebao.

Neki ljudi možda nikada nisu iskusili što znači mati dobroga oca. Ali svatko od nas ima Oca koji je jak, sveprisutan i koji nas neće razočarati. Isus nas je učio da se molimo: »Oče naš, koji jesi na nebesima« (Matej 6:9). Rekao nam je da kada se suočavate sa svakodnevnim potrebama – kao što su hrana, odjeća, krov nad glavom i zaštita (r. 31) – vaš nebeski Otac zna »što vam treba prije nego Ga zamolite« (r. 8).

Imamo Oca koji je uvijek s nama. Noću ili danju, kad god postane teško, možemo biti sigurni da nas nikada neće napustiti. Obećao je da će se brinuti za nas, a On zna bolje od nas što trebamo.

Lawrence Darmani

Svom dušom Ti se primičem i s povjerenjem gledam Te,

jer ljubav Tvoju osjećam i sreću što Ti pripadam.

Vaš vas ljubljeni nebeski Otac nikada ne ispušta iz vida.