Donesite svjetlost u mrak

16 kolovoz 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:1-8

1 U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga, i Bog bijaše Riječ. 2 Ona bijaše u početku kod Boga. 3 Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo. 4 U njoj bijaše život, i život bijaše svjetlo ljudima. 5 Svjetlo svijetli u tami; ali tama ga ne obuze. 6 Poslan bi čovjek od Boga komu bijaše ime Ivan. 7 On dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu. 8 On ne bijaše svjetlo, nego da svjedoči za svjetlo.

Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave vašega Oca na nebesima.

Matej 5:16

U prosincu 1989. godine Vaclav Havel od političkog je zatvorenika postao prvim izabranim predsjednikom Čehoslovačke. Godinama poslije, na njegovu pogrebu u Pragu 2011. godine, bivša američka državna tajnica Madeleine Albright, koja je i sama rođena u Pragu, opisala ga je kao onoga koji je »donio svjetlost na mjesta duboke tame«.

Tu svjetlost koju je Havel nastojao donijeti na političku scenu Čehoslovačke (a potom i Češke Republike), naš je Gospodin Isus donio cijelom svijetu. Na početku vremena stvorio je svjetlost. Rastavio je svjetlost od tame (Ivan 1:2,3; usporedite Postanak 1:2,3). Zatim je svojim rođenjem donio svjetlost u duhovni svijet. Isus je život i svjetlo i »svjetlo svijetli u tami; ali tama Ga ne obuze« (Ivan 1:5).

Ivan Krstitelj došao je iz pustinje da svjedoči za Isusa, svjetlo svijeta. Mi možemo to učiniti danas. Ustvari, to je ono što nam je Isus rekao da činimo: »Vaše svjetlo neka tako zasja pred ljudima da vide vaša djela ljubavi te slave vašega Oca nebeskog« (Matej 5:16, K. S.).

U današnjem svijetu – kada se dobro često smatra lošim, a loše se vidi kao dobro, kada se zamjenjuju istina i laž – ljudi traže kojim putem krenuti u životu. Budimo mi ti koji unose Kristovo svjetlo u naš svijet.

C. P. Hia

Svijetlite!