Opsesija uspoređivanja

19 kolovoz 2016Pročitajte: Evanđelje po Mateju 20:1-16

1 »Kraljevstvo je nebesko kao domaćin

koji rano ujutro izađe da unajmi poslenike za svoj vinograd. 2 On se pogodi s poslenicima po denar na dan i posla ih u svoj vinograd. 3 Oko treće ure izađe opet. Tada vidje druge gdje stoje besposleni na trgu 4 i reče im: Idite i vi u moj vinograd; dat ću vam što bude pravo. 5 Oni otiđoše. Oko šeste i devete ure izađe opet i učini isto tako. 6 Kad je izašao oko jedanaeste ure, nađe opet druge gdje stoje. On ih upita: Što stojite ovdje vazdan besposleni? 7 Oni mu odgovoriše: Nitko nas ne unajmi. On im odvrati: Idite i vi u moj vinograd! 8 Uvečer reče gospodar vinograda svojemu upravitelju: Dozovi poslenike i isplati im plaću, od posljednjih do prvih! 9 Tada dođoše oni od jedanaeste ure i svaki primi po denar. 10 A kad dođoše prvi, pomisliše da će više primiti. Ali i od njih svaki primi po denar. 11 Kad ga primiše, uzeše mrmljati na domaćina 12 i rekoše: Ovi su posljednji radili samo jednu jedinu uru i ti si ih izjednačio s nama koji smo podnosili teret i žegu dana. 13 Prijatelju, odvrati on jednome od njih, ja tebi ne činim krivo. Nisi li se pogodio sa mnom po denar? 14 Uzmi što je tvoje i idi! A ja hoću i ovome posljednjemu dati kao tebi. 15 Ili, zar ja ne smijem činiti sa svojim vlasništvom što hoću? Zar je tvoje oko zavidno što sam ja dobar? 16 Tako će posljednji biti prvi, a prvi posljednji.«

Ili, zar Ja ne smijem činiti sa svojim vlasništvom što hoću? Zar je tvoje oko zavidno što sam Ja dobar?

Matej 20:15

PROFESOR na poslovnoj školi Harvard Business Scholl, Thomas J. Delong, primijetio je zabrinjavajući trend među svojim studentima i kolegama – opsesiju uspoređivanja. Zapisao je: »Više nego ikada prije… poduzetnici, analitičari s Wall Streeta, odvjetnici, liječnici i mnogi drugi uspoređuju svoja postignuća s postignućima drugih… To je loše i za pojedince i za tvrtke. Kada svoj uspjeh procjenjujete na temelju vanjskih, a ne unutarnjih kriterija, smanjujete svoje zadovoljstvo i predanost.»

Ta opsesija nije nova. Biblija nas upozorava na opasnost uspoređivanja s drugima. Kada to činimo, postajemo oholi i podcjenjujemo druge (pročitajte Luka 18:9-14), postajemo ljubomorni i želimo biti poput njih ili imati ono što oni imaju (Jakovljeva 4:1). Nismo usredotočeni na zadaću koju je Bog nama povjerio. Isus je zaključio da uspoređivanje proizlazi iz uvjerenja da je Bog nepravedan i da nema pravo biti velikodušniji prema drugima nego što je prema nama.

Milošću Božjom možemo pobijediti opsesiju uspoređivanja ako se usredotočimo na to što je Bog dao nama. Kada zahvaljujemo Bogu za svakodnevne blagoslove, mijenjamo način razmišljanja i počinjemo vjerovati da je Bog dobar.

Marvin Williams

Bog pokazuje svoju dobrotu svojoj djeci na svoj način.