Opasnost od pada

22 kolovoz 2016Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 10:1-13

1 Doista, ne ću vam zatajiti, braćo, da su naši oci svi bili pod oblakom, i svi su prošli kroz more; 2 i svi su se na Mojsija krstili u oblaku i u moru. 3 Svi su isto duhovno jelo jeli 4 i svi su pili isto duhovno piće, jer su pili od duhovne stijene koja ih je pratila, a stijena je bio Krist. 5 Ali većina od njih nije bila po volji Bogu, jer su bili pobijeni u pustinji. 6 A ovo se zbilo nama za primjer, da mi ne žudimo za zlima kao što su oni žudjeli. 7 Ne budite idolopoklonici kao neki od njih, kako je pisano: »Sjede narod da jede i pije, i ustadoše te zaplesaše.« 8 Ne griješimo bludno kao što su neki od njih griješili bludno, i palo ih je u jedan dan dvadeset i tri tisuće. 9 Niti kušajmo Gospodina kao što su ga neki od njih kušali, i od zmija su izginuli. 10 Ne mrmljajte kao što su neki od njih mrmljali, i izginuli su od anđela zatornika. 11 To se sve u slici događalo njima, a napisano je za opomenu nama koji živimo u posljednja vremena.
12 Tko dakle misli da stoji, neka pazi da ne padne! 13 Iskušenje nije došlo na vas osim onoga čovječjega. Ali je vjeran Bog koji ne će dopustiti da budete iskušavani više nego što možete podnijeti, nego će s kušanjem dati povoljan izlaz, da mognete podnijeti.

Tko dakle misli da stoji, neka pazi da ne padne!

1 Korinćanima 10:12

KADA se moja prijateljica Elaine oporavljala nakon teškog pada, u bolnici su joj na zapešće stavili jarko žutu narukvicu. Na njoj je pisalo: »Opasnost od pada.« To je značilo: Pazite na tu osobu. Malo je nesigurna na nogama. Pomozite joj da dođe s jednog mjesta na drugo.

U 10. poglavlju Prve poslanice Korinćanima nalazimo upozorenje vjernicima da im prijeti »Opasnost od pada«. Gledajući na svoje pretke, Pavao je uočio ljudsku sklonost grijehu. Izraelci su prigovarali, štovali idole, imali nemoralne odnose. Bog je postao nezadovoljan njima i dopustio je da snose posljedice svojih prijestupa. Međutim, Pavao je rekao: »To se sve u slici događalo njima, a napisano je za opomenu nama… Tko dakle misli da stoji, neka pazi da ne padne!» (r. r. 11,12).

Često se zavaravamo vjerujući da smo se zauvijek oslobodili određene vrste grijeha. Čak i kad je najteži dio za nama – priznali smo svoj problem, pokajali se i iznova odlučili biti poslušni Bogu i živjeti bogobojaznim životom – kušnja može ponovo zakucati na naša vrata. No, Bog nam može pomoći da se ne vratimo starim grijesima. Čini to tako što nam pokazuje kako da izbjegnemo grijeh koji nas mami. Na nama je da prihvatimo Njegovu pomoć.

Jennifer Benson Schuldt

Velike blagoslove često prate velike kušnje.