Prvo Božje ime

28 kolovoz 2016Pročitajte: Knjiga Postanka 16:1-13

1 Saraja, žena Abramova, nije mu rađala djece; a imala je sluškinju Egipćanku, imenom Hagaru. 2 Tada reče Saraja Abramu: »Znaš, Gospodin mi je uskratio djecu. Uzmi dakle moju sluškinju za ženu! Možda po njoj dođem do djece.« Abram prista na riječ Sarajinu. 3 I Saraja, žena Abramova, uze Hagaru Egipćanku, svoju sluškinju, deset godina nakon što se nastani Abram u zemlji kanaanskoj, i dade je Abramu, svom mužu za ženu. 4 I on oženi Hagaru, i ona zatrudnje. A kad ona opazi da je trudna, prezre svoju gospođu.
5 Tada reče Saraja Abramu: »Uvredu što mi se nanosi ti si skrivio. Ja ti dadoh svoju sluškinju za ženu, a ona sad, kad vidi da je trudna, mene prezire. Gospodin neka sudi meni i tebi!«
6 Abram odgovori Saraji: »Pa tvoja sluškinja u ruci je tvojoj, čini s njom kako ti drago!« I Saraja stade s njom strogo postupati te ona pobježe od nje. 7 Anđeo Gospodnji nađe je na studencu u pustinji, na studencu na putu u Šur. 8 I upita je: »Hagaro, sluškinjo Sarajina, odakle dolaziš i kamo ideš?« Ona odgovori: »Bježim od Saraje, svoje gospodarice.«
9 Anđeo Gospodnji joj reče: »Vrati se gospodarici i podvrgni se vlasti njezinoj!« 10 I još joj reče anđeo Gospodnji: »Umnožit ću tvoje potomstvo tako da se ne će moći prebrojiti od množine.« 11 Dalje joj reče anđeo Gospodnji:
»Eto, sada si trudna i rodit ćeš sina
kojemu nadjeni ime Jišmael;
jer Gospodin usliši tvoj vapaj!
12 On će biti čovjek sličan divljemu magarcu.
Njegova će se ruka dizati na svakoga,
a svačija na njega.
Prkosan će stajati u blizini sve svoje braće.«
13 Tad ona prozva Gospodina koji je bio s njom govorio: »Ti si Bog gledanja jer«, reče ona, »ja zaista vidjeh onoga koji je gledao za mnom.«

»Ja zaista vidjeh onoga koji je gledao za mnom.«

Postanak 16:13

U svojoj knjizi Bog kojega ne razumijem Christopher Wright zapaža da je osoba za koju bismo najmanje očekivali da će prva dati Bogu ime, Hagara.

Njezina nam životna priča pruža uznemirujuće iskrenu sliku ljudske povijesti. Prošle su godine otkada je Bog Abramu i Saraji rekao da će dobiti sina, a Saraja je samo postajala starija i nestrpljivija. U želji da ‘pomogne’ Bogu, pribjegla je uvriježenom običaju onoga vremena. Dala je Abramu svoju sluškinju Hagaru za ženu i ona je zatrudnjela.

Kao što se moglo pretpostaviti, došlo je do svađe. Saraja zlostavlja Hagaru i ona bježi. Sama u pustinji, susreće anđela Gospodnjeg koji joj daje obećanje vrlo nalik onome koje je jednom davno Bog dao – Abramu (15:5). »Umnožit ću tvoje potomstvo tako da se ne će moći prebrojiti od množine« (16:10). Anđeo je Hagarinu sinu dao ime Jišmael, što znači »Bog čuje« (r. 11). Kao odgovor, ta robinja iz mnogobožačke kulture u kojoj bogovi ne mogu vidjeti ni čuti, daje Bogu ime »Ti si Bog gledanja« (r. 13).

»Bog koji nas vidi« je Bog nestrpljivih heroja i nemoćnih bjegunaca. Bog bogatih i popularnih, i siromašnih i usamljenih. On čuje, vidi i voli, žarko i duboko, svakoga od nas.

Tim Gustafson

Bog nas vidi očima i srcem.