Budite blagi

30 kolovoz 2016Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:12-17

12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu. 17 Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.

Obucite se dakle kao izabranici Božji… u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost.

Kološanima 3:12

NEKOLIKO godina prije nego što je postao 26. predsjednikom SAD-a (1901. – 1909.), Theodore Roosevelt saznao je da je njegov najstariji sin, Theodore Jr., bolestan. Iako se oporavio, Roosevelta je jako pogodio uzrok bolesti. Liječnici su mu rekli da je on uzrok bolesti svoga sina. Ted je patio od »živčane iscrpljenosti« jer ga je Theodore nemilosrdno tjerao da postane borac, herojski tip kakav ni on nije bio u djetinjstvu. Čuvši to, stariji je Roosevelt obećao da će biti blaži: »Ubuduće više neću pritiskati Teda, ni tijelesno ni duhovno.«

I održao je riječ. Od tada je pomno pazio kako postupa sa svojim sinom – istim onim sinom koji će jednoga dana hrabro predvoditi iskrcavanje savezničkih vojnika na plaži Utah u Normandiji u Drugom svjetskom ratu.

Bog je svakome od nas dao da utječemo na živote drugih. Imamo veliku odgovornost u tim odnosima ne samo prema supružnicima i djeci nego i prema prijateljima, zaposlenicima i klijentima. Iskušenje da pritisnemo prejako, zahtijevamo previše, tražimo napredak i uspjeh, mogu dovesti do toga da povrijedimo druge, čak i kada to ne vidimo. I upravo su zato Kristovi sljedbenici pozvani na strpljivivost i blagost jedni s drugima (r. 12). Isus, Sin Božji, došao je u poniznosti. Kako onda možemo uskratiti tu dobrotu jedni drugima?

Randy Kilgore

Ono što Bog čini za nas, mi moramo činiti za druge.