Budite oprezni

02 studeni 2016Pročitajte: Knjiga Postanka 3:1-7

1 Zmija je bila lukavija od svih životinja zemaljskih što ih je bio učinio Gospodin Bog. Ona reče ženi: »Je li doista kazao Bog da ne smijete jesti ni s kojeg drveta u vrtu?«
2 Žena odgovori zmiji: »Od plodova drveća u vrtu smijemo jesti. 3 Samo od plodova drveta što stoji usred vrta zapovjedio je Bog: Od toga ne smijete jesti, pa ni dotaknuti ga, inače morate umrijeti.«
4 Zmija odvrati ženi: »Nikako ne ćete umrijeti. 5 Štoviše, zna Bog da će vam se otvoriti oči čim s njega budete jeli, i da ćete postati kao Bog, kad spoznate što je dobro i zlo.«
6 Sada istom vidje žena kako je plod drveta dobar za jelo i ugodan za pogled, i kako je plod drveta poželjan, jer daje spoznaju. I ona uze od njegova ploda i pojede. I mužu svojemu, koji je bio uz nju, dade od njega; i on također pojede. 7 Tada se oboma otvoriše oči i oni opaziše da su bili goli. Zato spletoše smokvino lišće i načiniše sebi od njega pregače.

Bdijte, stojte u vjeri, držite se muževno, budite jaki!

1 Korinćanima 16:13

MOJ se radni stol nalazi blizu prozora s kojeg se pruža pogled na susjedstvo. S tog mjesta mogu promatrati ptice koje slijeću na obližnje drveće. Neke čak dolaze do prozora i jedu insekte uhvaćene u mrežu.

Dok traže hranu, ptice provjeravaju prijeti li im neka opasnost i pozorno osluškuju zvukove. Tek kada se uvjere da su sigurne, počnu jesti. No čak i onda svakih nekoliko trenutaka zastanu i provjere okoliš.

Oprez tih ptica podsjeća me na to da nas Biblija uči da kao kršćani trebamo biti oprezni. Naš je svijet pun iskušenja, i moramo biti pripravni i ne zaboraviti opasnosti koje nam prijete. Poput Adama i Eve, i nas često zaokupe privlačne stvari i čini nam se da je »plod drveta dobar za jelo i ugodan za pogled, i kako je plod drveta poželjan, jer daje spoznaju« (Postanak 3:6).

»Bdijte,« upozorio je Pavao, »stojte u vjeri« (1 Korinćanima 16:13). A Petar je dodao: »Budite trijezni i bdijte jer vaš protivnik, đavao, kao ričući lav obilazi i traži koga će proždrijeti« (1 Petrova 5:8).

I dok radimo za svoj kruh svagdašnji, moramo budno paziti što nas zaokuplja i što nam prijeti. Pazimo li i na svaku trunku samodostatnosti ili tvrdoglavosti zbog koje ćemo požaliti što se nismo pouzdali u Boga?

Lawrence Darmani

Želimo li izbjeći iskušenje, budimo u Božjoj blizini.