Vođeni ljubavlju

03 studeni 2016Pročitajte: Poslanica Filemonu 1:8-18

8 Zato, iako imam punu slobodu u Kristu da ti zapovijedam što si dužan činiti, 9 radi ljubavi više molim, ja starac Pavao, a sada i sužanj Isusa Krista. 10 Molim te za svojega sina Onezima kojega rodih u svojim okovima. 11 On je tebi nekad bio nekoristan, a sada je tebi i meni vrlo koristan. 12 Njega ti šaljem natrag, a s njime ti šaljem i svoje srce! 13 Ja ga htjedoh zadržati kod sebe, da mi umjesto tebe posluži u okovima evanđelja, 14 ali bez tvojega odobrenja ne htjedoh ništa učiniti, da ne bi tvoje dobro bilo pod prisilom, nego od dobre volje. 15 Zaista, možda si se zato na neko vrijeme odijelio od njega, da ga dobiješ vječno; 16 ne više kao roba, nego više od roba: kao ljubljenoga brata, osobito meni, a kamoli više tebi i po tijelu i u Gospodinu. 17 Ako dakle držiš mene za subrata u vjeri, primi njega kao mene!
18 Ako li ti je u čemu skrivio ili je dužan, to meni uračunaj!

… radi ljubavi više molim.

Filemonu 1:9

U svojoj knjizi Spiritual Leadership (Duhovno vodstvo), J. Oswald Sanders razmatra važnost odlika kao što su taktičnost i diplomacija. »Njihovim se spajanjem«, kaže Sanders, »rađa ideja o pomirbi dvaju suprotnih gledišta bez vrijeđanja i bez odustajanja od načela.«

Za vrijeme kućnog pritvora u Rimu, Pavao je postao duhovnim mentorom i bliskim prijateljem odbjegloga roba imenom Onezim, čiji je vlasnik bio Filemon. Kad je Pavao pisao Filemonu, vođi crkve u Kolosima, moleći ga da primi Onezima kao brata u Kristu, pokazao je i taktičnost i diplomaciju. »Zato, iako imam punu slobodu u Kristu da ti zapovijedam što si dužan činiti, radi ljubavi više molim« (r. r. 8,9).

Pavao, ugledni vođa rane crkve, često je davao jasne naredbe Isusovim sljedbenicima. No u ovom je slučaju molio Filemona na temelju jednakosti, prijateljstva i ljubavi. »Ja ga htjedoh zadržati kod sebe… ali bez tvojega odobrenja ne htjedoh ništa učiniti, da ne bi tvoje dobro bilo pod prisilom, nego od dobre volje« (r. r. 13,14).

U svim svojim odnosima trebamo nastojati sačuvati sklad i načela u duhu ljubavi.

David McCasland

Sve nas tako pitaš, Bože, Ti ćeš jednom sudit nam.

Tko od nas Ti kazat može: »Šalji me, gle, spreman sam!«

Vođe koji služe, služit će kao dobri vođe.