Veliki pobjednik

04 studeni 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 18:10-14,36,37

10 A Šimun Petar izvadi mač što ga je imao sa sobom, i udari slugu velikoga svećenika, i odsiječe mu desno uho. A sluzi je bilo ime Malho. 11 Onda reče Isus Petru: »Zadjeni svoj mač u korice! Zar da ne pijem čašu koju mi je dao Otac?« 12 A četa, zapovjednik i židovske sluge, uhvatiše Isusa i svezaše ga.
13 I odvedoše ga najprije k Ani, jer je bio tast Kajfi koji je bio veliki svećenik one godine. 14 A Kajfa je bio onaj koji je dao savjet Židovima: Bolje je da umre jedan čovjek za narod.

36 Isus odgovori: »Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Kad bi moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta, onda bi se moje sluge borile da ne budem predan Židovima. Ali moje kraljevstvo nije odavde.« 37 Onda mu reče Pilat: »Dakle si ti kralj?« Isus odgovori: »Ti kažeš: ja sam kralj. Ja sam se zato rodio i zato došao na svijet da svjedočim istinu. Svaki koji je od istine sluša moj glas.«

Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta.

Ivan 18:36

VEĆINA nas priželjkuje dobru vlast. Glasujemo, služimo i borimo se za ono što vjerujemo da je pravedno. No, politička rješenja ne mogu promijeniti stanje našega srca.

Mnogi od Isusovih sljedbenika očekivali su Mesiju koji će se moći suprotstaviti Rimu i njegovoj okrutnoj vladavini. Petar nije bio iznimka. Kada su rimski vojnici došli uhititi Krista, Petar je izvukao mač, zamahnuo prema sluzi velikoga svećenika i pritom mu odsjekao uho. Isus je zaustavio Petrov privatni rat rekavši: »Zadjeni svoj mač u korice! Zar da ne pijem čašu koju mi je dao Otac?« (r. 11) Nekoliko sati poslije rekao je Pilatu: »Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta. Kad bi Moje kraljevstvo bilo od ovoga svijeta, onda bi se Moje sluge borile da ne budem predan Židovima« (r. 36).

Njegova nas samokontrola, u trenutku kad Mu je život visio o koncu, zadivljuje imamo li na umu dalekosežnost Njegova poslanja. Jednog će dana predvoditi nebesku vojsku u boj. Ivan je napisao: »On sudi i vojuje po pravdi« (Otkrivenje 19:11).

No dok je podnosio muke uhićenja, suđenja i raspeća, Isus je imao na umu volju svojega Oca. Prihvativši smrt na križu pokrenuo je niz događaja koji uistinu mijenjaju srca, a što je najvažnije – naš je veliki Pobjednik pobijedio samu smrt.

Tim Gustafson

Prava suzdržljivost nije slabost; ona proizlazi iz istinske moći.