Sigurno mjesto

06 studeni 2016Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 6:9-11; 13:4-7

9 Ili ne znate da nepravednici ne će baštiniti Božjega kraljevstva? Ne varajte se: ni bludnici, ni idolopoklonici, ni preljubnici, ni mekoputni, ni muškoložnici, 10 ni kradljivci, ni lakomci, ni pijanice, ni psovači, ni razbojnici ne će baštiniti Božjega kraljevstva. 11 Neki su takvi; ali se opraste, ali se posvetiste, ali se opravdaste u imenu Gospodina našega Isusa Krista i u Duhu našega Boga.
4 Ljubav dugo trpi, dobrostiva je;
ljubav ne zavidi, ne hvasta se, ne nadima se.
5 Ne čini što ne valja, ne traži svoje,
ne razdražuje se, ne misli o zlu,
6 ne raduje se nepravdi, a raduje se istini.
7 Sve pokriva, sve vjeruje,
svemu se nada, sve trpi.

Neki su takvi; ali se opraste, ali se posvetiste, ali se opravdaste u imenu Gospodina našega Isusa Krista i u Duhu našega Boga.

1 Korinćanima 6:11

MLADI je Japanac imao problem – bojao se izići iz kuće. Da bi izbjegao druge ljude, tijekom dana je spavao, a noću bi gledao televizijski program. Bio je hikikomori ili suvremeni pustinjak. Sve je započelo kada je prestao ići u školu zbog loših ocjena. I što je dulje ostajao sam, to se više otuđivao od drugih ljudi. S vremenom je prekinuo sve odnose s prijateljima i obitelji. Na putu oporavka pomoglo mu je odlaženje u klub u Tokiju, poznat kao ibasho – sigurno mjesto na kojemu su se slomljeni ljudi iznova privikavali na život u društvu.

Bilo bi divno kada bi crkva bila ibasho – i više od toga! Bez sumnje, mi smo zajednica slomljenih ljudi. Kada je apostol Pavao pisao crkvi u Korintu, njihov nekadašnji način života opisao je kao antidruštven, štetan i opasan za njih i za druge (r. r. 9,10). No, u Isusu su promijenjeni. Postali su cjelina. I kao takve Pavao ih potiče da vole jedni druge, da budu strpljivi i ljubazni, a ne ljubomorni ili ponosni ili grubi (13:4-7).

Crkva treba biti ibasho gdje svi, bez obzira na to s kakvim se problemima suočavali, možemo upoznati i iskusiti Božju ljubav i gdje će svijet koji pati doživjeti Kristovu suosjećajnost kroz one koji ga slijede.

Poh Fang Chia

Samo Bog može grijehom uprljanu dušu pretvoriti u remek-djelo milosti.