Znakovi i osjećaji

09 studeni 2016Pročitajte: Evanđelje po Mateju 16:1-4

1 Pristupiše mu farizeji i saduceji da ga kušaju. Zatražiše od njega da im pokaže znak s neba. 2 A on im odvrati: »Uvečer govorite: Bit će lijepo vrijeme jer je nebo crveno. 3 Ujutro: Danas će biti kišovito vrijeme jer je nebo crveno i mutno. Znate protumačiti izgled neba, a znake vremena ne razumijete? 4 Zli i preljubnički rod traži znak. Ali ne će mu se dati drugi znak osim znaka Jone.« I ostavi ih te otiđe.

Svjetiljka je nozi mojoj riječ Tvoja, svjetlo stazi mojoj.

Psalam 119:105

MLADIĆ kojeg poznajem ima naviku od Boga tražiti znakove. To samo po sebi nije loše, ali njegove molitve trebaju potvrdu u njegovim osjećajima. Primjerice, moli se: »Bože, ako želiš da ja učinim to i to, onda Ti učini to i to i znat ću da je to Tvoja volja.« I tu nastaje problem. Zbog načina na koji se moli i načina na koji misli da Bog odgovara, on smatra da se treba pomiriti sa svojom bivšom djevojkom. Ali začudo, ona je sigurna da Bog to ne želi.

U drevno doba vjerski su vođe tražili od Isusa da znakom dokaže vjerodostojnost svojih riječi (Matej 16:1). Nisu tražili Božje vodstvo; dovodili su u pitanje Njegov božanski autoritet. I Isus im je odgovorio: »Zli i preljubnički rod traži znak« (r. 4). Svojim oštrim riječima nije zabranio traženje Božjeg vodstva nego ih je optužio da zanemaruju jasna proročanstva u Pismu koja pokazuju da je On Mesija.

Bog želi da tražimo Njegovo vodstvo u molitvi (Jakovljeva 1:5). Daje nam i vodstvo Duha Svetoga (Ivan 14:26), a dao nam je i svoju Riječ (Psalam 119:105). Daje nam mentore i mudre vođe, a dao nam je i primjer samoga Isusa. Mudro je tražiti Božje vodstvo, ali možda nam neće uvijek odgovoriti na način koji očekujemo ili želimo. Možda je bit molitve naučiti više o Božjoj naravi i razviti odnos s Njime.

Tim Gustafson

Želite li saznati Božju volju, recite Bogu: »Hoću!«