Ispravno vidjeti

11 studeni 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:12-17

12 Ovo je moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio! 13 Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje. 14 Vi ste moji prijatelji ako činite što vam ja zapovijedam. 15 Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca. 16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i da vaš rod ostane; što god zamolite od Oca u moje ime, dat će vam. 17 Ovo vam zapovijedam: Ljubite se među sobom!

Vi ste Moji prijatelji ako činite što vam Ja zapovijedam.

Ivan 15:14

RALEIGH je velik pas – snažan, mišićav, debelog krzna. Teži oko 50 kilograma! Unatoč svome izgledu, Raleigh je vrlo pitom i druželjubiv. Da razveseli ljude, njegov ga vlasnik vodi u domove umirovljenika i bolnice. Jednom je četverogodišnja djevojčica ugledala Raleigha na drugoj strani sobe. Željela ga je pomaziti, ali mu se bojala prići. Konačno je radoznalost prevladala oprez i otkrila je da je nježno stvorenje, iako je snažan.

Kombinacija tih osobina podsjeća me na ono što u Novome zavjetu čitamo o Isusu. Isus je bio druželjubiv – volio je malu djecu (Matej 19:13-15). Bio je ljubazan prema preljubnici koja se našla u bezizlaznoj situaciji (Ivan 8:1-11). Iz suosjećanja podučavao je mnoštvo (Marko 6:34). U isto vrijeme Isusova je moć bila golema. Svi su ostali zaprepašteni kada je pokorio demone, smirio oluje i uskrsnuo mrtve! (pročitajte Marko 1:21-34; 4:35-41; Ivan 11)

Kako vidimo, Isusa određuje naš odnos prema Njemu. Usredotočimo li se samo na Njegovu snagu, odnosit ćemo se prema Njemu kao prema superheroju. No prenaglasimo li Njegovu dobrotu, u opasnosti smo da se prema Njemu odnosimo previše prisno. Istina je da je Isus i jedno i drugo. Dovoljno je velik da zaslužuje našu poslušnost, ali i dovoljno ponizan da nas zove prijateljima.

Jennifer Benson Schuldt

Ono što mislimo o Isusu određuje naš odnos s Njime.