Dvanaesti čovjek

16 studeni 2016Pročitajte: poslanica Hebrejima 11:32 – 12:3

32 I što još da kažem? Ne bi mi dostajalo vremena kad bih stao pripovijedati o Gideonu, Baraku, Samsonu, Jiftahu, Davidu, Samuelu i prorocima. 33 Oni vjerom pobijediše kraljevstva, učiniše pravdu, dobiše obećanja, zatvoriše usta lavovima, 34 ugasiše ognjenu silu, utekoše od oštrica mača, ojačaše od slabosti, postadoše junaci u boju, rastjeraše tuđe vojske. 35 Žene po uskrsnuću ponovno zadobiše svoje mrtve. Drugi su bili stavljeni na muke i ne pristadoše na izbavljenje, da dobiju bolje uskrsnuće. 36 Drugi opet podnesoše pogrde i udarce, pa još okove i tamnice! 37 Bili su kamenovani, mučeni, prepiljeni, pomriješe posječeni od mača. Obilazili su u ovčjim runima, u kozjim kožama, u oskudici, u nevolji, u sramoti. 38 Svijet ih nije bio dostojan. Potucali su se po pustinjama, gorama i pećinama i po zemaljskim rupama.
39 Svi su oni zbog svoje vjere stekli pohvalno svjedočanstvo, ali ne primiše obećanja, 40 jer je Bog nešto bolje predvidio za nas, da oni ne dođu bez nas do savršenstva.
12
1 Zato dakle i mi, imajući oko sebe toliki oblak svjedokâ, skinimo svako breme i grijeh koji je za nas prionuo, i s ustrajnošću trčimo u borbu koja nam je određena. 2 Uprimo pogled u Isusa, Početnika i Dovršitelja vjere. On mjesto sebi određene radosti podnese križ ne mareći za sramotu, i sjede s desne strane Božjega prijestolja. 3 Promotrite njega, koji je podnio toliko protivljenje grješnika, da se ne premorite i ne klonete duhom!

Zato dakle i mi… s ustrajnošću trčimo u borbu koja nam je određena.

Hebrejima 12:1

NA velikom natpisu jednoga sveučilišnog igrališta u Teksasu piše: »DOM 12. ČOVJEKA.« Budući da svaka momčad na terenu smije imati jedanaest igrača, 12. su čovjek tisuće navijača, studenti koji tijekom cijele utakmice stojeći bodre svoju momčad. Tradicija seže u davnu 1922. godinu kada je trener pozvao jednog studenta s tribine da odjene dres i bude spreman zamijeniti ozlijeđenog igrača. Iako nije morao izići na teren, njegova je spremnost bila veliko ohrabrenje za momčad.

U 11. poglavlju Poslanice Hebrejima opisani su heroji vjere koji su prošli velike nevolje i usprkos tomu ostali vjerni Bogu. Sljedeće, 12. poglavlje započinje riječima: »Zato dakle i mi, imajući oko sebe toliki oblak svjedoka, skinimo svako breme i grijeh koji je za nas prionuo, i s ustrajnošću trčimo u borbu koja nam je određena« (r. 1).

Na svome putu vjere nismo sami. Heroji vjere i obični ljudi koji su bili vjerni Gospodinu ohrabruju nas svojim primjerom i svojom prisutnošću u nebu. Oni su duhovni 12. čovjek koji stoji s nama dok smo još na ‘terenu’.

I dok su nam oči uprte »u Isusa, Početnika i Dovršitelja vjere« (12:2), veliko su nam ohrabrenje svi oni koji su Ga slijedili prije nas.

David McCasland

Vjerni kršćani iz prošlosti potiču nas danas.