Ljubav bez granica

18 studeni 2016Pročitajte: Evanđelje po Luki 22:39-46

39 Tada izađe i ode, po svom običaju, na Maslinsku goru. Za njim su pošli njegovi učenici. 40 Kad dođe tamo, reče im: »Molite se da ne padnete u kušnju!« 41 Udalji se od njih koliko se može kamenom dobaciti, klekne na koljena i pomoli se: 42 »Oče, ako hoćeš, uzmi ovu čašu od mene! Ali ne moja, nego neka bude tvoja volja!« 43 Tada mu se ukaza anđeo s neba i okrijepi ga. 44 Kad ga je napala smrtna tjeskoba, molio se još usrdnije. Njegov je znoj bio kao kaplje krvi što su tekle na zemlju. 45 Diže se od molitve i pođe k svojim učenicima, ali ih nađe gdje spavaju od žalosti. 46 Tada im reče: »Što spavate? Ustanite i molite se da ne padnete u kušnju!«

Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje.

Ivan 15:13

ZA vrijeme Bokserskog ustanka u Kini 1900. godine, misionari zarobljeni u svojem domu u T’ai Yüan Fuu uvidjeli su da im je jedina nada da prežive pokušaj bijega kroz mnoštvo koje je željelo njihovu smrt. Uz pomoć oružja koje su imali, uspjeli su u tome. Međutim, Edith Coombs primijetila je da nedostaju dvije njezine kineske učenice i potrčala je natrag. Spasila je jednu učenicu, ali dok se vraćala po drugu, spotakla se ubili su ju.

U međuvremenu su misionari iz okruga Hsin Choua uspjeli pobjeći i sakriti se u okolici grada. S njima je bio njihov kineski prijatelj Ho Tsuen Kwei. Uhvatili su ga dok je bio u izviđanju, tražeći put kojim će njegovi prijatelji pobjeći u sigurnost. Ubijen je jer nije htio otkriti njihovo skrovište.

U životu Edith Coombs i Tsuen Kweia vidimo ljubav koja prelazi granice kultura ili nacija. Njihova nas žrtva podsjeća na još veću milost i ljubav našega Spasitelja.

Dok je očekivao uhićenje, a potom i smaknuće, Isus se molio: »Oče, ako hoćeš, uzmi ovu čašu od Mene!« No završio je svoju molbu primjerom hrabrosti, ljubavi i žrtve: »Ali ne Moja, nego neka bude Tvoja volja!« (Luka 22:42) Njegova smrt i uskrsnuće omogućile su nam život vječni.

Randy Kilgore

Jedino svjetlost Kristove ljubavi može otkloniti tamu mržnje.