Igra zahvalnosti

24 studeni 2016Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:12-17

12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu. 17 Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.

Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po Njemu.

Kološanima 3:17

U povodu Dana zahvalnosti na našem sveučilištu svake jeseni priređujemo svečani ručak. Naši studenti to vole! Prošle godine jedna je skupina za svojim stolom organizirala natjecanje. Svatko je trebao reći nešto za što je zahvalan – u najviše tri sekunde – bez ponavljanja onoga što je netko već rekao. Svatko tko je oklijevao, ispao je iz igre.

Studenti su poznati po tome da ne vole mnogo toga i uvijek su spremni prigovarati – zbog ispita, rokova, pravila i još koječaga. No ti studenti su odlučili biti zahvalni. Mislim da su se nakon te igre svi osjećali mnogo bolje nego da su odlučili žaliti se i prigovarati.

Iako će uvijek biti stvari zbog kojih ćemo prigovarati, ako bolje pogledamo, vidjet ćemo da ima puno toga za što možemo biti zahvalni. Kada Pavao opisuje kakvi trebamo biti u Kristu, »zahvalnost« je jedina osobina koja se spominje više puta. Zapravo spominje se tri puta. »Budite zahvalni«, kaže u Poslanici Kološanima 3:15. Pjevajte Bogu »hvalospjevima i duhovnim pjesmama« (r. 16). I što god činili, budite sigurni da »sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po Njemu« (r. 17). Neobično je da im Pavao govori da budu zahvalni uzme li se u obzir da piše iz zatvora!

Zato danas odlučimo biti zahvalni.

Joe Stowell

Odaberite zahvalnost.