Posebni popusti!

25 studeni 2016Pročitajte: Propovjednik 5:10-20

9 Tko ljubi novce, nema nikada dosta novaca. Tko ljubi bogatstvo, nema nikada dosta dobitka. I to je taština. 10 Množi li se dobro, množe se i njegovi uništavatelji. Što ima posjednik od toga osim da to gleda?
11 Sladak je san radniku, pa jeo malo ili mnogo; a bogatašu ne da presitost doći do sna. 12 Postoji ljuto zlo što ga vidjeh pod suncem: bogatstvo njegov posjednik čuva na vlastitu nesreću. 13 To bogatstvo propadne kojom zlom nezgodom. Ima li sina, ne ostane ništa u njegovoj ruci. 14 Kao što je došao gol iz majčina krila, tako mora opet otići. Za svoj trud ne nosi od svega toga ni onoliko koliko bi mogao ponijeti sa sobom u svojoj ruci. 15 I u tome je ljuto zlo: kako je došao, tako mora otići. Što ima čovjek od toga da se trudi za vjetar? 16 Uz to jede svega svoga vijeka u mraku, u mnogom jadu, u žalosti i ljutnji.
17 Eto, to pronađoh kao dobro, kao lijepo: da čovjek jede i pije, i bude dobre volje uza sav svoj trud, kojim se muči pod suncem tolike dane života koliko mu ih je Bog dao. Jer to je njegov dio. 18 Za svakoga čovjeka, kojemu je Bog dao bogatstvo i posjed i kojemu je dopustio da od toga uživa, da svoj dio uzima i da se veseli uz svoj trud, to je dar Božji. 19 Onda ne mozga više mnogo o danima svojega života; jer ga Bog drži zaposlenim radošću njegova srca.

Gdje je mnogo bogatstva, mnogo je i gotovana, pa kakva je korist od toga gospodaru…

Propovjednik 5:10, K. S.

KOLIKO je dovoljno? Mogli bismo to jednostavno pitanje postaviti na dan koji je u mnogim razvijenim zemljama posvećen kupovini. Govorimo o danu nakon američkog Dana zahvalnosti kada se mnoge trgovine otvaraju u zoru i nude robu s velikim popustom; o danu koji se proširio i na druge dijelove svijeta. Neki kupci imaju ograničena sredstva i na taj način pokušavaju kupiti nešto po cijeni koju si mogu priuštiti. Za druge je, nažalost, pokretač pohlepa. Da bi se domogli nečega, ne biraju sredstva.

Mudrost starozavjetnog pisac poznatog kao ‘Propovjednik’ (1:1) nudi lijek protiv potrošačke groznice koju tako često vidimo u trgovinama i u svome srcu. Tvrdi da oni koji vole novac nikada neće imati dovoljno i da će ono što posjeduju vladati njima. Ipak, umrijet će bez ičega: »Kako je došao, tako mora otići« (r. 15). U svome prvom pismu Timoteju apostol Pavao ponavlja riječi Propovjednika. Kaže da je ljubav prema novcu korijen svih zala i da trebamo naučiti biti zadovoljni onime što imamo (6:6-10).

Živjeli mi u izobilju ili ne, svi možemo tražiti nezdrave načine da ispunimo prazninu u svome srcu koju samo Bog može ispuniti. Ali kad u Gospodinu tražimo mir i blagostanje, On će nas ispuniti svojom dobrotom i ljubavlju.

Amy Boucher Pye

Istinsko zadovoljstvo ne ovisi ni o čemu na ovome svijetu.