Pričekati sa slanjem

26 studeni 2016Pročitajte: Prva Petrova poslanica 3:8-12

8 Konačno, budite svi složni, puni sućuti i bratske ljubavi, milosrdni, ponizni. 9 Ne vraćajte zla za zlo, ni uvrede za uvredu, nego nasuprot blagoslivljajte, jer ste na to pozvani, da baštinite blagoslov. 10 Jer
»tko ljubi život
i hoće vidjeti dobre dane,
neka susteže svoj jezik od zla,
i svoje usne da ne govore prijevare!
11 Neka se kloni zla i neka čini dobro;
neka traži mir i neka hrli za njim!
12 Jer su Gospodinove oči upravljene na pravednike,
i njegove uši slušaju njihovu molitvu,
a lice je Gospodinovo protiv onih koji zlo čine.«

Jer »tko ljubi životi hoće vidjeti dobre dane, neka susteže svoj jezik od zla, i svoje usne da ne govore prijevare!

1 Petrova 3:10

JESTE li ikada poslali e-mail i odjednom shvatili da je otišao pogrešnoj osobi ili je sadržavao ružne, oštre riječi? Kada biste samo mogli pritisnuti tipku i zaustaviti slanje. Pa, sada možete. Nekoliko tvrtki nudi aplikaciju koja unutar određenog vremena sprječava odašiljanje e-mailova s vašeg računala. Nakon toga, e-mail je kao izgovorena riječ i ne može se povući. Umjesto da u tome vidimo rješenje, aplikacija »pričekati sa slanjem« mora nas podsjetiti da je iznimno bitno paziti što govorimo.

U svojem prvom pismu Isusovim sljedbenicima apostol Petar piše: »Ne vraćajte zla za zlo, ni uvrede za uvredu, nego nasuprot blagoslivljajte… Jer, ‘tko ljubi život i hoće vidjeti dobre dane, neka susteže svoj jezik od zla i svoje usne da ne govore prijevare! Neka se kloni zla i neka čini dobro; neka traži mir i neka hrli za njim’« (3:9-11)

A psalmist David je napisao: »Postavi, Gospode, stražu mojim ustima, čuvara na vrata usana mojih« (Psalam 141:3). To je savršena molitva za početak svakoga dana i u svakoj situaciji kada bismo najradije uzvratiti grubim riječima.

Gospodine, i danas čuvaj naše riječi da ne povrijedimo druge onime što izgovorimo.

David McCasland

Ako već ne možemo vratiti izgovoreno, ispričajmo se.