Dobro djelo

28 studeni 2016Pročitajte: Evanđelje po Luki 7:36-50

36 Neki ga farizej zamoli da objeduje kod njega. Pođe u farizejevu kuću i sjede za stol.
37 U tom gradu živjela je žena grješnica. Kad dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući, donese alabastrenu posudicu s pomasti. 38 Ona se, plačući, smjesti straga do njegovih nogu i stane njegove noge prati svojim suzama i otirati svojom kosom. Tada je cjelivala njegove noge i mazala ih pomašću. 39 Kad to vidje farizej koji ga je bio pozvao, pomisli u sebi: »Kad bi ovaj bio prorok, znao bi tko je i kakva je to žena koja ga se dotiče – grješnica.« 40 Isus mu reče: »Šimune, moram ti nešto kazati.« On odvrati: »Kaži, učitelju!« 41 Reče: »Neki vjerovnik imao je dva dužnika. Jedan mu je bio dužan pet stotina denara, drugi pedeset. 42 Kako nisu mogli platiti svojega duga, pokloni ga obojici. Koji će ga sad od njih više ljubiti?« 43 Šimun odgovori: »Mislim onaj komu je više poklonio.« Isus mu reče: »Pravo si prosudio.« 44 Tada, okrenuvši se ženi, reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Dođoh u tvoju kuću, a ti mi ne dade vode za moje noge; a ona svojim suzama opra moje noge i obrisa ih kosom. 45 Ti mi ne dade cjelova; a ona, otkako uđe, ne prestade cjelivati mojih nogu. 46 Nisi pomazao uljem moju glavu, a ona pomaza pomašću moje noge. 47 Zato ti kažem: Njoj su oprošteni mnogi njezini grijesi, tako da iskazuje veliku ljubav. Međutim, onaj komu se malo oprašta iskazuje samo malo ljubavi.« 48 Tada reče njoj: »Tvoji grijesi su ti oprošteni.« 49 Onda oni koji su bili za stolom pomisliše u sebi: »Tko je ovaj da i grijehe oprašta?« 50 A on reče ženi: »Vjera te je tvoja spasila. Idi u miru!«

A Isus reče: »Ostavite je! Zašto je žalostite? Ona učini dobro djelo na meni.

Marko 14:6

ZAMISLITE dvije tinejdžerice. Prva je jaka i zdrava. Druga nikada nije iskusila što znači slobodno se kretati. Iz svojih invalidskih kolica suočava se ne samo s emocionalnim problemima nego i s tjelesnom boli i ograničenjima. Ali obje se djevojke zadovoljno smiješe uživajući u zajedničkom druženju.

Isus je veći dio svoga vremena i pozornosti posvetio ljudima poput te djevojke u invalidskim kolicima – osobama s trajnom invalidnošću, kao i onima koji su prezreni iz bilo kojega drugog razloga. Zapravo, Isus je dopustio jednoj ‘takvoj osobi’ da Njegove noge pomaže pomašću, i to je izazvalo zaprepaštenost vjerskih vođa (Luka 7:39). A kad je drugom prigodom žena iskazala ljubav na sličan način, Isus je onima koji su negodovali rekao: »Ostavite je… Ona učini dobro djelo na meni« (Marko 14:6).

Bogu smo svi jednako dragocjeni; za Njega smo svi jednako vrijedni. Svi očajnički trebamo Kristovu ljubav i praštanje. I zbog te je ljubavi za nas umro na križu.

Zato nastojmo svaku osobu gledati Kristovim očima: stvorenu na Božju sliku i vrijednu Njegove ljubavi. I poput Njega, postupajmo sa svima jednako i naučimo vidjeti dobra djela.

Dave Branon

Svatko koga susretnemo stvoren je na sliku Božju.