Koliko vrijedite?

30 studeni 2016Pročitajte: Prva Petrova poslanica 1:17-23

17 Ako zazivate kao Oca onoga koji sve sudi nepristrano, po djelovanju, provodite u strahu vrijeme svoga zemaljskog putovanja. 18 Znajte da od ispraznog načina života, što ste ga baštinili od otaca, niste otkupljeni raspadljivim srebrom ili zlatom, 19 nego skupocjenom krvlju Krista koji je nevini i besprijekorni Jaganjac. 20 On je, doduše, bio unaprijed određen od postanka svijeta, ali se pojavio tek u posljednja vremena zbog vas. 21 Vi po njemu vjerujete u Boga koji ga uskrisi od mrtvih, i uvede ga u slavu, da trajno u Boga vjerujete i imate pouzdanje u njega.
22 Poslušni istini, očistili ste svoje duše za iskrenu bratsku ljubav. Zato ljubite svesrdno jedni druge. 23 Doista, preporođeni ste ne od sjemena koje trune, nego od onoga koje ne trune, živom i neprolaznom Božjom riječju.

Znajte da od ispraznog načina života, što ste ga baštinili od otaca, niste otkupljeni raspadljivim srebrom ili zlatom, nego skupocjenom krvlju Krista koji je nevini i besprijekorni Jaganjac.

1 Petrova 1:18,19

POSTOJI legenda da su 75. godine prije Krista gusari oteli mladoga rimskog plemića po imenu Julije Cezar. Kada su kao otkupninu zatražili 20 srebrnih talenata (oko 4 milijuna kuna), Cezar se nasmijao i rekao da očito nemaju pojma tko je on. Inzistirao je da otkupninu povise na 50 talenata! Zašto? Zato što je smatrao da vrijedi puno više od 20 talenata.

Vidimo ogromnu razlika između Cezarove arogantne procjene vlastite vrijednosti i vrijednosti koju Bog daje svakomu od nas. Naša se vrijednost ne mjeri novcem nego onime što je naš nebeski Otac učinio za nas.

Koliku je otkupninu Bog platio da nas spasi? Smrću svoga jedinorođenog Sina na križu platio je cijenu našeg oslobođenja od grijeha. »Znajte da niste otkupljeni nečim raspadljivim – srebrom ili zlatom – od svoga bezvrijednog, od otaca baštinjenog načina života, nego skupocjenom krvi Krista kao nevina i bez mane Janjeta« (1 Petrova 1:18,19, K. S.).

Bog nas je toliko volio da je dao svog Sina da umre na križu i ustane iz mrtvih da nas otkupi i spasi. Eto, toliko mu vrijedite.

Bill Crowder

Vrijedimo onoliko koliko je Bog platio da nas otkupi.