Tihi razgovori

02 prosinac 2016Pročitajte: Psalam 116:5-9

5 Milostiv je Gospod i pravedan;
Bog je naš sažaljiv.
6 Čuva Gospod jednostavne:
bijedan sam bio, on me spasi.

7 Vrati se, dušo moja, u svoj mir,
jer ti Gospod učini dobro!
8 On izbavi moj život od smrti,
moje oči od suza, noge moje od pada.
9 Hodit ću pred licem Gospodnjim
u zemlji živih.

Blagoslivljaj dušo moja, Gospoda i ne zaboravi nijednog dobročinstva Njegova.

Psalam 103:2

RAZGOVARATE li ikada sami sa sobom? Kada nešto radim – obično na motoru svoga automobila – ponekad mi pomaže ako naglas razmišljam o tome kako popraviti kvar. Ako me netko uhvati u tom ‘razgovoru’, malo mi je neugodno, iako je razgovor koji vodim sam sa sobom nešto što većina nas čini svakog dana.

U Psalmima vidimo da su i psalmisti često razgovarali sami sa sobom. Pisac 116. psalma nije iznimka. U 7. retku piše: »Vrati se, dušo moja, u svoj mir, jer ti Gospod učini dobro!« Podsjećanje na Božju dobrotu i vjernost u prošlosti tješi nas i pomaže u sadašnjosti. U psalmima često vidimo ‘razgovore’ poput ovoga. U 103. psalmu David kaže: »Blagoslivljaj dušo moja, Gospoda! I sve što je u meni sveto ime Njegovo!« (r. 1) A u Psalmu 62:6 tvrdi: »Samo u Bogu nalazi mir moja duša, jer od Njega mi dolazi nada.«

Dobro je podsjetiti se na Božju vjernost i nadu koju imamo u Njemu. Možemo slijediti psalmistov primjer i provesti neko vrijeme nabrajajući u čemu je Bog bio dobar prema nama. I dok to činimo, bit ćemo ohrabreni. Isti Bog koji se pokazao vjernim u prošlosti, iskazivat će nam ljubav u budućnosti.

James Banks

Podsjećanje na Božju dobrotu ispunjavat će nas Njegovim mirom.