Blago

04 prosinac 2016Pročitajte: Psalam 119:161-168

161 Mogućnici me bez razloga progone,
al’ samo riječi tvoje boji se srce moje.
162 Radujem se tvojim obećanjima
kao onaj koji se domogne bogata plijena.
163 Mrzim laž i gadi mi se ona,
a tvoj zakon ljubim.
164 Sedam puta na dan tebe hvalim
zbog pravednih sudova tvojih.
165 Velik mir uživa tko ljubi Zakon tvoj,
ni o što se on ne spotiče.
166 Čekam tvoje spasenje, Gospode,
i vršim tvoje propise.
167 Moja duša čuva tvoja svjedočanstva,
ljubim ih veoma.
168 Čuvam propise tvoje i tvoje upute,
jer svi su moji putovi pred tobom.

Radujem se Tvojim obećanjima kao onaj koji se domogne bogata plijena.

Psalam 119:162

GODINE 1932. meksički arheolog Alfonso Caso otkrio je grob 7 na Monte Albanu u Oaxacau. Pronašao je više od četiri stotine predmeta, uključujući i stotine komada nakita iz vremena prije dolaska Španjolaca koje je nazvao Blago Monte Albana. To je jedno od najznačajnijih otkrića meksičke arheologije. Možemo samo zamisliti njegovo uzbuđenje dok je u ruci držao savršeni primjerak čaše od žada.

Stoljećima prije psalmist je pisao o blagu vrjednijem od zlata ili dragulja. Rekao je: »Radujem se besjedama Tvojim kao onaj koji se domogao velika plijena« (r. 162, K. S.). U 119. psalmu vidimo da je pisac znao vrijednost Božjih uputa i obećanja za naš život. Usporedio ih je s velikim blagom koje nakon pobjede pripadne osvajaču.

Casoovo ime pamtimo zbog otkrivenog blaga u kojemu možemo uživati posjetimo li muzej u Oaxacau. Međutim, blago o kojem govori psalmist nam je na dohvat ruke. Iz dana u dan možemo istraživati Sveto pismo i pronalaziti dijamante obećanja, rubine nade i smaragde mudrosti. No, najveća dragocjenost je osoba o kojoj govori Knjiga: sam Isus. Uostalom, On je autor Knjige. Tražimo marljivo, s pouzdanjem da je to blago koje će nas obogatiti. »Tvoja svjedočanstva vječna su mi baština, ona su radost srca moga« (r. 111), piše psalmist.

Keila Ochoa

Božja riječ dragocjenost je i vodič u životu.