Božićna svjetla

05 prosinac 2016Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 8:12-20

12 Isus im dalje reče: »Ja sam svjetlo svijeta. Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlo života.« 13 Tada mu rekoše farizeji: »Ti sam za sebe svjedočiš. Tvoje svjedočanstvo nije istinito.« 14 Isus im odvrati: »Iako ja svjedočim sam za sebe, istinito je moje svjedočanstvo. Jer znam odakle dođoh i kamo idem. A vi ne znate odakle dolazim i kamo idem. 15 Vi sudite po tijelu, ja ne sudim nikome. 16 I ako sudim ja, sud je moj istinit, jer nisam sam, nego ja i Otac koji me posla. 17 U vašem zakonu stoji pisano da je svjedočanstvo dvojice ljudi istinito. 18 Ja sam koji svjedočim sam za sebe, i Otac koji me posla svjedoči za mene.« 19 Tada ga upitaše: »Gdje je tvoj Otac?« Isus odgovori: »Vi ne poznajete ni mene ni mojega Oca. Kad biste poznavali mene, poznavali biste i mojega Oca.« 20 Te riječi reče on kod riznice, kad je učio u Hramu. I nitko ga ne uhvati; jer još nije bio došao njegov čas.

Isus im dalje reče: »Ja sam svjetlo svijeta. Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlo života.«

Ivan 8:12

SVAKE godine nekoliko tjedana oko Božića turistička zona Singapura, Orchard Road, pretvara se u čudesni svijet svjetla i boja. Svrha je tog blještavila potaknuti turiste da troše u brojnim trgovinama tijekom toga »zlatnog mjeseca za biznis«. Kupci dolaze uživati ​​u blagdanima, slušati poznate božićne pjesme i gledati brojne zabavljače.

No za prvo božićno blještavilo nisu bili potrebni električni kablovi, svjetlucavi ukrasi ni neonska rasvjeta. U Evanđelju po Luki čitamo: »Gospodnja ih slava obasja« (2:9). To nije vidio nijedan turist, samo nekoliko priprostih pastira koji su boravili na obližnjim pašnjacima. A nakon toga uslijedila je veličanstvena pjesma zbora anđela: »Slava Bogu na visini« (r. 14).

Pastiri su otišli u Betlehem pogledati »što se dogodilo« (r. 15). Nakon što su se uvjerili da je istina to što su rekli anđeli, nisu mogli zadržati za sebe to što su čuli i vidjeli. »Kad su to vidjeli, pođoše pripovijedati što im je bilo kazano o tom djetetu« (r. 17).

Mnogi od nas toliko smo puta čuli božićnu priču. Zašto onda ovoga Božića ne bismo drugima rekli radosnu vijest da je Isus – »svjetlo svijeta« – došao.

C. P. Hia

Dar Božje ljubavi u nama može donijeti svjetlo u svaki mrak.