Druga strana utjehe

16 prosinac 2016Pročitajte: Jeremija 7:1-11

1 Riječ što dođe Jeremiji od Gospodina: 2 »Postavi se na vrata Gospodnjega hrama i oglasi ondje ovu riječ: Čujte Gospodnju riječ, svi Judejci, koji ulazite na ova vrata da se poklonite Gospodinu!« 3 Ovako govori Gospodin nad vojskama, Bog Izraelov: »Popravite svoje putove i svoja djela, pa ću učiniti da stanujete na ovom mjestu!
4 Ne uzdajte se u lažnu riječ: Gospodnji hram, Gospodnji hram, Gospodnji hram je ovo! 5 Samo ako ozbiljno popravite svoje putove i svoja djela, ako doista činite pravo među sobom, 6 ako ne pritišćete strance, sirote i udovice, i ne prolijevate nedužne krvi na ovom mjestu, i ne trčite za tuđim bogovima na svoju štetu, 7 učinit ću da stanujete na ovom mjestu, u zemlji koju sam dao vašim ocima za vječna vremena.
8 A eto, vi se oslanjate na prijevarne riječi, koje nemaju vrijednosti. 9 Kako? Vi kradete, ubijate, činite preljub, kunete se krivo, žrtvujete Baalu i trčite za tuđim bogovima, koje ne znate, 10 a onda dolazite i stupate preda me u ovoj kući, koja nosi moje ime, i govorite: Mi smo sakriveni, i onda dalje činite sve te gadosti! 11 Zar vam je ova kuća, koja nosi moje ime, kao razbojnička spilja? Dobro, ja ću već vidjeti!«, veli Gospodin.

Čujte Gospodnju riječ.

Jeremija 7:2

TEMA tjedna duhovne obnove za odrasle bila je Tješite narod moj. Jedan za drugim govornici su izgovarali riječi ohrabrenja. A onda je zadnji govornik drastično promijenio ton. Odabrao je tekst iz Jeremije 7:1-11 i temu naslovio Probudite se iz sna. Bez pretjerivanja i s ljubavlju pozvao nas je da se probudimo i odvratimo od svojih grijeha.

»Nemojte se skrivati iza Božje milosti i živjeti u tajnome grijehu«, opominjao je poput proroka Jeremije. »Hvalimo se: ‘Ja sam kršćanin; Bog me ljubi; Ne bojim se zla’, no i dalje radimo loše stvari.« Znali smo da mu je stalo do nas, pa ipak smo se počeli vrpoljiti u stolcima dok su odzvanjale njegove riječi: »Bog je ljubav, ali On je i ‘oganj koji spaljuje« (Hebrejima 12:29). On neće grijehu progledati kroz prste!«

Davno prije Jeremija je rekao: »Vi kradete, ubijate, činite preljub, kunete se krivo… trčite za tuđim bogovima, koje ne znate, a onda dolazite i stupate preda Me u ovoj kući, koja nosi Moje ime, i govorite: Mi smo sakriveni, i onda dalje činite sve te gadosti!« (7:9,10)

Pristup toga govornika temi Tješite narod moj je druga strana Božje utjehe. Poput gorke biljke koja liječi malariju, njegove su riječi bile duhovno ljekovite. Zato umjesto da otiđemo kada čujemo oštre riječi, prepustimo se njihovoj ljekovitosti.

Lawrence Darmani

Božji nas ukor treba učiniti sličnima Njegovu Sinu.