Pitanja upućena Bogu

Pročitajte: Knjiga o Sucima 6:11-16,24

11 Tada dođe Anđeo Gospodnji i sjede pod hrast kod Ofre, koji je pripadao Abiezeru Joašu, a sin je njegov Gideon mlatio pšenicu na tijesku, da je osigura od Midjanaca.
12 Njemu se prikaza Anđeo Gospodnji i reče mu: »Gospodin je s tobom, hrabri junače!«
13 Gideon mu odgovori: »Molim, gospodaru moj! Kad je Gospodin s nama, zašto nas snađe sve ovo? Gdje su sva njegova čudesa što su nam ih pripovijedali naši oci kad su govorili: Gospodin nas je izveo iz Egipta? A sada nas je ostavio Gospodin i predao nas u ruke Midjancima.«
14 Gospodin se okrenu k njemu i reče: »Idi u toj svojoj snazi i izbavi Izraela iz ruku Midjanaca! Ja te šaljem.«
15 A on mu odvrati: »Oprosti, gospodaru moj! Čime ću izbaviti Izraela? Eto, moj je rod najmanji u Manašeovu plemenu, a ja sam posljednji u svojoj obitelji.«
16 Gospodin mu odvrati: »Ja sam s tobom i ti ćeš pobiti Midjance kao jednoga čovjeka.«
24 Gideon načini ondje žrtvenik Gospodinu i nazva ga: »Gospodin je mir«. Do dana današnjega stoji on još u Ofri, koja pripada Abiezrejcima.

Idi u toj svojoj snazi… Ja sam s tobom.

Suci 6:14,16

ŠTO biste učinili da se Gospodin pojavi usred vašega radnog dana s porukom? To se dogodilo Gideonu, jednom od drevnih Izraelaca. »Njemu se prikaza Anđeo Gospodnji i reče mu: ‘Gospodin je s tobom, hrabri junače!’« Gideon je mogao bez riječi kimnuti glavom i progutati slinu, no umjesto toga je rekao: »Kad je Gospodin s nama, zašto nas snađe sve ovo?« (r. r. 12,13) Želio je znati zašto se čini da je Bog napustio svoj narod. Bog mu nije odgovorio. Nakon što je sedam godina podnosio neprijateljske napade, glad i što se skrivao u pećinama, Bog nije objasnio Gideonu zašto nije ništa poduzeo. Mogao je kao razlog navesti grješnost izraelskog naroda u prošlosti, no umjesto toga dao je Gideonu nadu za budućnost i rekao: »Idi u toj svojoj snazi… Ja sam s tobom i ti ćeš pobiti Midjance kao jednoga čovjeka« (r. r. 14,16).

Pitate li se ikada zašto Bog dopušta patnju u vašem životu? Umjesto da odgovori na to pitanje, Bog će vas možda umiriti svojom blizinom i podsjetiti vas da se uvijek možete osloniti na Njegovu snagu. Kada je Gideon konačno povjerovao da je Bog s njime i da će mu pomoći, sagradio je žrtvenik i nazva ga »Gospodin je mir« (r. 24).

Mir nalazimo kada znamo da što god radili i kamo god išli, idemo s Bogom, koji je obećao da nas nikada neće napustiti.

– Jennifer Benson Schuldt

Što može biti bolje od odgovora na vaša pitanja? Pouzdanje u dobrog i silnog Boga.