Sam u svemiru

Pročitajte: Knjiga Postanka 28:10-17

10 A Jakov otiđe iz Beer Šebe i otputova u Haran. 11 Stiže na jedno mjesto i prenoći ondje, jer je sunce bilo zapalo. Uze jedan kamen na onom mjestu, namjesti ga sebi kao jastuk i leže da tu spava.
12 I usnu: Ljestve stajale na zemlji, što su svojim vrhom dopirale sve do neba, i anđeli Božji hodili na njima gore i dolje. 13 Gore nad njima stajao je Gospodin i govorio: »Ja sam Gospodin, Bog oca tvojega Abrahama i Izaka. Zemlju, na kojoj počivaš, dat ću tebi i potomcima tvojim. 14 Potomstva tvojega bit će kao praha na zemlji. Prema zapadu i istoku, sjeveru i jugu ti ćeš se raširiti. U tebi i u potomcima tvojim bit će blagoslovljena sva plemena na zemlji. 15 Eto, ja ću biti s tobom i čuvat ću te, kamo god pođeš. I opet ću te natrag dovesti u ovu zemlju; jer te ne ću ostaviti dok ne izvršim što ti obećah.«
16 I Jakov se probudi od sna i povika: »Zaista, Gospodin je na ovom mjestu, a ja ne znadoh!« 17 Pun strahopoštovanja primijeti: »Kako je časno ovo mjesto! Jest, ovdje je kuća Božja i ovdje su vrata nebeska!«

Zaista, Gospodin je na ovom mjestu, a ja ne znadoh!

Postanak 28:16

AL Worden, jedan od astronauta Apolloa 15, zna kako je biti s druge strane Mjeseca. Davne 1971. godine tri je dana letio sam u komandnom modulu Endeavor, dok su druga dva člana posade obavljala svoje zadaće tisućama milja ispod njega na površini Mjeseca. Jedino su mu društvo bile zvijezde kojih je bilo toliko mnogo da mu se činilo da je umotan u pokrivač svjetlosti.

Kada je zašlo sunce patrijarh Jakov prvi je put u životu proveo noć daleko od kuće. Osjećao se vrlo osamljeno, ali zbog sasvim drugog razloga. Bježao je od starijeg brata koji ga je želio ubiti zato što mu je na prijevaru preoteo očev blagoslov koji mu je pripadao kao prvorođenome sinu. I dok je tonuo u san, vidio je ljestve koje su sezale od zemlje do neba i anđele koji su se njima uspinjali i silazili. Čuo je i glas Božji koji mu je obećao da će biti s njim i da će cijela zemlja biti blagoslovljena kroz njegovu djecu. Kada se Jakov probudio, rekao je: »Zaista se Jahve nalazi na ovome mjestu, ali ja nisam znao!« (r. 16, K. S.)

Jakov je bio sam zbog prijevare. Ipak, koliko god stvarni bili njegovi prijestupi i koliko mračna bila noć, bio je u prisutnosti Onoga čiji su planovi uvijek bolji i dalekosežniji od naših. Nebo je bliže nego što mislimo i »Bog Jakovljev« je s nama.

– Mart DeHaan

Bog je bliže nego što mislimo.