Branitelj

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 16:7-15

7 Ali ja vam istinu govorim: Bolje je za vas da ja odem; jer ako ne odem, Branitelj ne će doći k vama; ako li odem, poslat ću ga k vama. 8 I kad on dođe, uvjerit će svijet o grijehu, i o pravdi, i o sudu. 9 O grijehu, jer ne vjeruju u mene; 10 o pravdi, jer idem k svome Ocu, i više me ne ćete vidjeti; 11 o sudu, jer je knez ovoga svijeta osuđen.
12 Još vam imam mnogo kazati, ali sad ne možete podnijeti. 13 Ali kad dođe on, Duh istine, uvodit će vas u svu istinu, jer ne će od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje i naviještat će vam buduće stvari. 14 On će me proslaviti jer će od mojega uzeti i naviještat će vama. 15 Sve što god ima Otac, moje je. Zato rekoh: On će od mojega uzeti i naviještat će vam.

Ali kad dođe On, Duh istine, uvodit će vas u svu istinu.

Ivan 16:13

KADA sam ušla u zrakoplov kako bih otišla na studij u grad tisuće kilometara daleko od doma, bila sam nervozna i osamljena. No, za vrijeme leta sjetila sam se kako je Isus obećao svojim učenicima prisutnost i utjehu Duha Svetoga.

Isusovi su prijatelji vjerojatno bili izbezumljeni kada im je rekao: »Bolje je za vas da Ja odem« (r. 7). Kako je onima koji su svjedočili Njegovim čudesima moglo biti bolje bez Njega? Ali Isus im je rekao da će tek kada On ode doći njihov Branitelj – Duh Sveti.

Posljednjih sati svoga boravka na zemlji Isus je razgovarao sa svojim učenicima (pročitajte Ivan 14 – 17, poglavlja danas poznata kao Rastanak s učenicima) da im pomogne shvatiti Njegovu smrt i uskrsnuće. Središte toga razgovora bio je dolazak Duga Svetoga, Branitelja (14:16,17), koji će biti s njima (15:15), podučavati ih, svjedočiti za Njega (r. 26) i voditi ih (16:13).

Mi koji smo prihvatili Božju ponudu novog života primili smo dar Njegova Duha koji živi u nama. Od Njega smo dobili toliko toga: On nam pokazuje našu grješnost i pomaže da se pokajemo. On nam donosi utjehu kada nam je teško, snagu da podnesemo nevolje, mudrost da razumijemo Božje učenje, nadu i pouzdanje da vjerujemo, da volimo druge.

Radujmo se što nam je Isus poslao Branitelja.

– Amy Boucher Pye

Duh Sveti ispunjava Isusove sljedbenike.