Živjeti s lavovima

Pročitajte: Daniel 6:20-29

20 Rano ujutro, čim se razdanilo, ustade kralj i ode brže k lavljoj jami. 21 Kad se približi jami, pozove Daniela žalosnim glasom. Kralj reče Danielu: »Daniele, slugo živoga Boga, je li te tvoj Bog, kojemu tako postojano služiš, mogao izbaviti od lavova?« 22 Daniel odgovori kralju: »Kralju, da si živ dovijeka! 23 Moj je Bog poslao svog anđela. On je zatvorio čeljust lavovima. Oni mi nisu ništa naudili, jer sam pred njim (Bogom) nedužan. I protiv tebe, kralju, nisam učinio nikakve nepravde.«
24 Tada se kralj vrlo obradova i zapovjedi da izvade Daniela iz jame. Kad su bili izvadili Daniela iz jame, ne nađoše na njemu ni najmanje ozljede, jer se bio pouzdao u svojega Boga. 25 A one ljude, koji su bili optužili Daniela, dovedoše na kraljevu zapovijed i baciše ih u lavlju jamu s njihovom djecom i sa ženama. Prije nego su bili došli na dno jame navališe na njih lavovi i smrskaše im sve kosti.
26 Potom izda kralj Darije svim narodima, plemenima i jezicima, što stanuju po svoj zemlji, ovo pismo: »Sreća vam sve veća i veća! 27 Ovim izlazi od mene zapovijed da se u svem području moje vlasti mora svaki bojati i plašiti Danielova Boga. Jer je on živi Bog, koji ostaje dovijeka. Kraljevstvo se njegovo ne obara, nikada. Njegova vlast nema kraja. 28 On izbavlja i spašava, čini znake i čudesa na nebu i na zemlji. On je izbavio Daniela od sile lavova.« 29 Danielu je bilo dobro za Darijeva kraljevanja kao i za perzijskoga kralja Kira.

Jer je On živi Bog, koji ostaje dovijeka.

Daniel 6:27

TIJEKOM posjeta muzeju u Chicagu vidijela sam jednog od lavova iz izvorne Povorke babilonskih lavova. Bio je to veliki mozaik napravljen od pocakljene cigle koji je predstavljao lava koji hoda i riče. Kao simbol babilonske božice Ištar taj je lav bio jedan od 120 sličnih lavova postrojenih duž procesijskog puta do hrama božici Ištar, 604. – 562. godine prije Krista.

Nakon što su Babilonci osvojili Jeruzalem, povjesničari kažu da su izgnani Hebreji vidjeli te lavove dok su živjeli u Nabukodonozorovu kraljevstvu i da su vjerojatno neki od Izraelaca povjerovali da je Ištar porazila Boga Izraelova.

Daniel, jedan od židovskih sužnjeva, nije dijelio sumnje koje su možda mučile neke od njegovih sunarodnjaka. Njegovo viđenje Boga i njegova predanost Bogu ostali su postojani. Molio se tri puta dnevno – pokraj širom otvorenih prozora – iako je znao da će ga zbog toga baciti u lavlju jamu. Nakon što je Bog zaštitio Daniela od gladnih životinja, kralj Darije rekao je da je Danielov Bog »živi Bog, koji ostaje dovijeka… On izbavlja i spašava« (r. r. 27,28). Njegova vjernost mu je omogućila da utječu na babilonske vladare.

Ostati vjeran Bogu usprkos pritisku i obeshrabrenosti može nadahnuti druge ljude da Ga slave.

– Jennifer Benson Schuldt

Vjernost Bogu nadahnjuje druge.