Lijek protiv ljubomore

Pročitajte: Prva knjiga o Samuelu 18:5-15

5 I David je išao kamo bi ga god Šaul slao i imao je uspjeha. Zato ga Šaul postavi nad vojnicima. Bio je obljubljen od svega naroda, pa i od Šaulovih dvorana. 6 Kad se je David, ubivši Filestejca, vraćao, iziđoše kod ulaska žene iz svih Izraelovih gradova pjevajući i plešući ususret kralju Šaulu s bubnjevima, s klicanjem i cimbalima. 7 Pritom su žene plešući pjevale:
»Šaul pobi svoju tisuću,
a David svojih deset tisuća.«
8 Šaul se stoga vrlo razgnjevi, jer mu ta pjesma nije bila nikako po volji. On reče: »Davidu daju deset tisuća, a meni samo tisuću. Još mu samo treba kraljevsko dostojanstvo.« 9 Od onoga dana gledao je Šaul Davida prijekim okom.
10 Sljedećega dana napadne Šaula zao duh poslan od Boga, tako da je mahnitao u palači. David je svirao harfu kao svaki dan. A Šaul je imao u ruci sulicu. 11 Tada Šaul baci sulicu, a mislio je: »Pribit ću Davida uza zid.« Ali joj se David dvaput izmače. 12 Šaul se bojao Davida, jer je Gospodin bio s njim, a od Šaula je bio odstupio. 13 Zato ga udalji Šaul iz svoje blizine i učini ga tisućnikom. Tako je on izlazio na čelu svojih ljudi. 14 U svim svojim pothvatima imao je David uspjeh, jer je Gospodin bio s njim. 15 Kad Šaul vidje da on ima mnogo uspjeha, poveća se još više njegov strah od Davida.

Od onoga dana gledao je Šaul Davida prijekim okom.

1 Samuelova 18:9

RADO sam pristala čuvati svoje unuke dok su njihovi roditelji bili na večernjem izlasku. Nakon zagrljaja, pitala sam ih što su radili za vikend. (Obojica su imala odvojene pustolovine.) Trogodišnji je Bridger uzbuđeno pričao o tome kako je prenočio kod tete i tetka – jeo je sladoled, bio na vrtuljku i gledao film! Onda je na red došao petogodišnji Samuel. Na pitanje što je on radio, odgovorio je: »Kampirao.« »Jesi li se zabavio?« pitala sam. »Ne baš«, rekao je zlovoljno.

Samuel je iskusio prastari osjećaj ljubomore. Zaboravio je kako je bilo zabavno kampirati s ocem kada je čuo brata kako uzbuđeno priča o svome vikendu.

Svi možemo postati žrtvom ljubomore. Kralj Šaul pokleknuo je pred zelenookim čudovištem ljubomore kada je narod više klicao Davidu nego njemu: »Šaul pobi svoju tisuću, a David svojih deset tisuća!« (r. 7) Bio je izvan sebe i »od toga dana Šaul poprijeko gledaše Davida« (r. 9, K. S.). Pokušao ga je i ubiti!

Uspoređivanje je glupo i opasno. Netko će uvijek imati nešto što mi nemamo ili doživjeti što mi nismo. Ali Bog nam je već dao mnoge blagoslove, uključujući oba života, ovaj na zemlji i obećanje vječnog života svima koji vjeruju. Oslonimo li se na Njegovu pomoć i usredotočimo li se na Njega u zahvalnosti, pomoći će nam da pobijedimo ljubomoru.

– Alyson Kieda

Lijek protiv ljubomore je zahvalnost Bogu.