Spuštanje divljim vodama

Pročitajte: Prva knjiga Ljetopisa 28:9-20

9 A ti, sine moj Salomone, drži se s Bogom svojega oca i služi mu dragovoljno cijelim srcem i dušom, jer Gospodin ispituje sva srca i zna svaku pomisao i želju. Ako ga potražiš, on će dati da ga nađeš. Ako li ga ostaviš, odbacit će te zauvijek. 10 Pa vidi sada da te je Gospodin izabrao da mu sagradiš kuću za svetinju. Pođi na posao odvažno!«
11 Potom preda David svojemu sinu Salomonu nacrt trijema i njegovih prostorija, od riznica, gornjih soba i unutarnjih prostorija, i od prostora za pomirilište, 12 tako i nacrt svega što je bio smislio: sliku trijemova u Gospodnjem Hramu i ćelija uokolo, sliku riznica Božje kuće i riznica za svete darove, 13 zatim nacrt za svećeničke i levitske redove i za poslužne poslove u Gospodnjem Hramu i za sve posuđe za službu u Gospodnjem Hramu. 14 Zlata mu preda toliko koliko je trebalo za svaku pojedinu posudu u službi Božjoj, tako isto srebra za sve srebrno posuđe, 15 zatim koliko mu je trebalo novaca za zlatne svijećnjake i za njihove zlatne žiške, po njihovoj težini; isto tako koliko mu je trebalo srebra: a za razne srebrne svijećnjake i žiške prema njihovoj težini i potrebi; 16 zatim koliko mu je trebalo zlata za stolove postavljenih kruhova, za svaki pojedini stol, i srebro za srebrne stolove, 17 čistoga zlata za vilice, škropionice i kotliće, za razne zlatne vrčeve, po njihovoj težini, i za razne srebrne vrčeve, po njihovoj težini, 18 zatim čistoga zlata za kadioni žrtvenik, po težini. I sliku kola mu preda, naime kola zlatnih keruba, koji raširenim krilima prekrivaju kovčeg Gospodnjega saveza. 19 »O svemu tome,« reče David, »o svim radovima za izvedbu te građevine, poučio me je Gospodin pismom iz svoje ruke.«
20 Tada reče David svojemu sinu Salomonu: »Pođi na posao odvažno i smjelo! Ne boj se i ne plaši se! Jer Bog, Gospodin, moj Bog, bit će s tobom. On te ne će ostaviti dok se ne dovrše svi radovi za službu u Gospodnjem Hramu.

Pođi na posao odvažno i smjelo! Ne boj se i ne plaši se! Jer Bog, Gospodin, moj Bog, bit će s tobom. On te ne će ostaviti.

1 Ljetopisa 28:20

UŽIVAO sam u početku svoga prvog splavarenja divljim vodama – dok nisam čuo huku brzaka ispred nas. Istodobno su me obuzeli neizvjesnost, strah i nesigurnosti. Spuštanje divljim vodama bilo je prvorazredno, zastrašujuće iskustvo! I onda, odjednom, gotovo. Kormilar na stražnjem dijelu splavi uspješno nas je proveo kroz sve opasnosti. Bio sam siguran, barem do sljedećih brzaka.

Promjene u životu mogu biti kao splavarenje divljim vodama. Neizbježne skokove iz jednog razdoblja života u sljedeće – iz škole na posao, s jednoga posla na drugi, odlazak od roditelja da biste živjeli sami ili sa supružnikom, odlazak s posla u mirovinu – obilježavaju neizvjesnost i nesigurnost.

U jednom od najznačajnijih prijelaza zabilježenih u starozavjetnoj povijesti, Salomon je preuzeo prijestolje svoga oca Davida. Siguran sam da je bio zabrinut za budućnost. I što je bio Očev savjet? »Budi junak i hrabar, i radi… jer će Jahve, Bog, moj Bog, biti s tobom!« (r. 20, K. S.)

Svi ćemo proći kroz svoj dio promjena u životu. No, s Bogom na našoj splavi nismo sami. Zadržimo li pogled na Onome koji nas vodi po brzacima, iskusit ćemo radost i sigurnost. On je uspješno proveo već mnoge prije nas.

– Joe Stowell

Bog nas vodi kroz brzake promjena.