Odavanje počasti

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:1-6

1 Pazite da svoju pravednost ne činite pred ljudima da vas oni vide; inače nemate plaće kod svog Oca na nebesima. 2 Kad dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom kao što čine licemjeri u sinagogama i na ulicama, da ih ljudi slave. Zaista kažem vam, oni već imaju svoju plaću. 3 Kad daješ milostinju, neka ne zna tvoja ljevica što čini tvoja desnica, 4 da ostane tvoja milostinja u tajnosti. Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti.
5 Kad se molite, ne budite kao licemjeri! Oni se najradije mole u sinagogama i na uličnim uglovima, da upadnu ljudima u oči. Zaista kažem vam, oni su već primili svoju plaću. 6 Kad se ti hoćeš moliti, uđi u svoju sobu, zatvori vrata i moli svog Oca u tajnosti! Tvoj Otac, koji vidi u tajnosti, platit će ti.

Pazite da svoju pravednost ne činite pred ljudima da vas oni vide; inače nemate plaće kod svog Oca na nebesima.

Matej 6:1

ODUVIJEK sam bio zadivljen svečanom, veličanstvenom jednostavnošću smjene straže na grobnici neznanima na Nacionalnom groblju Arlington, tim pomno osmišljenim odavanjem počasti vojnicima čija su imena – i žrtva – »znani jedino Bogu«. Jednako je dirljivo i njihovo ravnomjerno koračanje kada se mnoštvo raziđe: naprijed i natrag, sat za satom, dan za danom, i po najgorem vremenu.

Kada je u rujnu 2003. godine uragan Isabel pogodio glavni grad SAD-a Washington, stražarima su rekli da se mogu skloniti za vrijeme najgore oluje. Nitko se nije začudio što su stražari to odbili! Ostali su na svome mjestu odajući počast poginulim vojnicima usprkos uraganu.

Vjerujem da je bit Isusova nauka u Matejevu evanđelju 6:1-6, Njegova želja da živimo potpuno, nesebično privrženi Njemu. Biblija nas poziva da činimo dobra djela i živimo bogobojaznim životom, ali kao čin štovanja i poslušnosti (r. r. 4-6), a ne smišljano djelo samohvale (r. 2). I apostol Pavao zagovara tu cijeloživotnu vjernost kad nas poziva da prikažemo »svoja tjelesa na živu žrtvu« (Rimljanima 12:1).

Neka bi i ono što radimo kada smo sami i kada smo u javnosti svjedočilo našu svesrdnu predanost Tebi, Gospodine.

– Randy Kilgore

Što više služimo Kristu, manje ćemo služiti sebi.