Savršeni mir

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:25-31

25 Ovo sam vam govorio dok sam bio s vama. 26 A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napominjat će vam sve što vam rekoh. 27 Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje. Neka se ne plaši vaše srce i neka se ne boji! 28 Čuli ste da sam vam kazao: Idem, i doći ću k vama. Kad biste me ljubili, onda biste se radovali što idem k Ocu, jer je Otac veći od mene. 29 I sad vam kazah, prije nego se dogodi, da vjerujete kad se dogodi. 30 Više vam ne ću puno govoriti; jer dolazi knez ovoga svijeta, ali na meni nema ništa. 31 Nego neka spozna svijet da ljubim Oca, i kako mi je zapovjedio Otac, onako činim.
Ustanite, pođimo odavde!

Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem.

Ivan 14:27

NEDAVNO mi je prijateljica povjerila da je dugi niz godina tražila mir i zadovoljstvo. Ona i njezin suprug započeli su i razvili uspješan posao, tako da je mogla kupiti veliku kuću, lijepu odjeću i skupocjeni nakit. Ali sav taj imetak, ni prijateljstva s utjecajnim ljudima, nisu zadovoljili njezinu unutarnju čežnju za mirom.

A onda jednog dana, kada se osjećala posebno potištenom i očajnom, prijatelj joj je rekao radosnu vijest o Isusu. I tu je pronašla Princa mira i njezino se shvaćanje istinskog mira i zadovoljstva zauvijek promijenilo.

O takvom je miru Isus govorio svojim prijateljima nakon posljednje zajedničke večere (Ivan 14) kad ih je pripremao za događaje koji će uslijediti: svoju smrt, uskrsnuće i dolazak Duha Svetoga. Opisujući mir – potpuno različit od onoga što svijet daje – želio je da nauče kako pronaći mir i biti zadovoljni usred nevolja.

Nakon nekog vremena, kada se uskrsli Isus pojavio u sobi u kojoj su se okupili uplašeni učenici, pozdravio ih je riječima: »Mir vam!« (Ivan 20:19) Sada je mogao njima, a i nama, dati novo razumijevanje spokoja u onome što je učinio za nas. I kad to shvatimo, postajemo svjesni pouzdanja mnogo dubljeg od naših osjećaja koji se stalno mijenjaju.

– Amy Boucher Pye

Isus je došao uvesti mir u naše živote i naš svijet.