Što zaista želimo?

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 8:1-11

1 Stoga nema sada nikakve osude onima koji su u Kristu Isusu. 2 Jer zakon Duha, koji daje život u Kristu Isusu, oslobodio te je od zakona grijeha i smrti. 3 Doista, ono što je bilo Zakonu nemoguće, jer je bio oslabljen zbog tijela, učini Bog poslavši svojega Sina u obličju grješnoga tijela, i zbog grijeha osudi grijeh u tijelu, 4 da se pravda Zakona ispuni u nama koji ne živimo po tijelu, nego po Duhu. 5 Jer koji su po tijelu, tjelesno misle, a koji su po Duhu, duhovno misle. 6 Naime, mudrost tijela je smrt, a mudrost Duha život i mir. 7 Jer je umovanje tjelesno neprijateljstvo prema Bogu zato što se ne pokorava Božjemu Zakonu, a i ne može. 8 A oni koji su u tijelu ne mogu ugoditi Bogu. 9 Vi, međutim, niste u tijelu, nego u Duhu, ako doista Duh Božji prebiva u vama. A ako tko nema Duha Kristova, on nije njegov. 10 A ako je Krist u vama, tijelo je mrtvo zbog grijeha, a duh živi zbog pravde. 11 Ako li pak u vama prebiva Duh onoga koji je uskrisio Isusa, onaj koji je uskrisio Krista od mrtvih, oživjet će i vaša smrtna tjelesa svojim Duhom koji prebiva u vama.

Onaj koji je uskrisio Krista od mrtvih, oživjet će i vaša smrtna tjelesa svojim Duhom koji prebiva u vama.

Rimljanima 8:11

»PROŠAO sam put od konjske zaprege do čovjeka koji hoda po Mjesecu«, rekao je djed unuci, a ona je to ispričala meni. A onda se zamislio: »Nisam mislio da će biti tako kratko.«

Život je kratak, i mnogi od nas okrećemo se Isusu jer želimo živjeti zauvijek. To nije loše, ali pokazuje da u potpunosti ne razumijemo što je vječni život. Skloni smo željeti pogrešne stvari. Čeznemo za nečim boljim, nadohvat ruke. Samo da završim školu. Samo da dobijem taj posao. Samo da se oženim. Samo da otiđem u mirovinu. Samo da… I onda se jednoga dana sjetimo djedovih riječi i pitamo kamo je proletjelo sve to vrijeme.

Istina je ovo: vječni život imamo već sada. Apostol Pavao je napisao: »Jer zakon Duha, koji daje život u Kristu Isusu, oslobodio te je od zakona grijeha i smrti« (r. 2). Zatim je nastavio: »Jer koji su po Duhu… duhovno misle« (r. 5). Drugim riječima, kada dođemo Kristu naše se želje mijenjaju i dobijamo što najviše želimo, a to su »mudrost Duha život i mir« (r. 6).

Jedna od najvećih životnih laži je da trebamo biti negdje drugdje, raditi nešto drugo s nekim drugim da bismo doista počeli živjeti. Kada nađemo život u Isusu, žalost zbog kratkoće života zamjenjuje užitak života s Njime, i sada i zauvijek.

– Tim Gustafson

Da bismo živjeli zauvijek, dopustimo Isusu da živi u nama sada.