Pronađite Waldoa

Pročitajte: Djela apostolska 8:26-40

26 Gospodnji anđeo reče Filipu: »Ustani i idi prema jugu, na put koji vodi od Jeruzalema u Gazu! Put je pust.« 27 On ustade i pođe. I gle, čovjek Etiopljanin, dvoranin i dostojanstvenik Kandake, kraljice Etiopije, koji je bio nad svim njezinim riznicama, došao je u Jeruzalem da se pokloni Bogu. 28 Sad se je on vraćao kući. Sjedio je na svojim kolima i čitao proroka Izaiju. 29 Tada reče Duh Filipu: »Idi i pristupi tim kolima!« 30 Filip pritrča i ču gdje čita proroka Izaiju. Upita ga: »Razumiješ li što čitaš?« 31 A on odgovori: »Kako bih mogao razumjeti ako me tko ne uputi?« I zamoli Filipa te se popne i sjede s njim. 32 A mjesto iz Pisma što ga je čitao bilo je ovo:
»Kao ovca što se vodi na klanje
i kao janje što je nijemo pred onim koji ga striže,
ne otvori on svojih usta.
33 U svom poniženju bio je lišen svoga prava.
Tko da opiše njegov rod?
Jer se njegov život uzima sa zemlje.«
34 Dvoranin upita Filipa: »Molim te, za koga to govori prorok? Za sebe ili za koga drugoga?« 35 Tada uze Filip riječ i stade mu navješćivati Isusa kao evanđelje, počevši od ovoga mjesta u Pismu. 36 Kad su išli tako putem, dođoše do neke vode. »Evo vode«, reče dvoranin. »Što priječi da budem kršten?« 37 38 I zapovjedi da stanu kola. Obojica, Filip i dvoranin, siđoše u vodu. I on ga krsti. 39 A kad izađoše iz vode, Gospodnji Duh uze Filipa. Dvoranin ga više ne vidje i pun radosti otiđe svojim putem. 40 A Filip se nađe u Azotu. Prolazeći, propovijedao je evanđelje u svim gradovima dok ne dođe u Cezareju.

Dvoranin upita Filipa: »Molim te, za koga to govori prorok? Za sebe ili za koga drugoga?«

Djela ap. 8:34

WALDO je zvijezda crtanog filma Gdje je Waldo, a i najprodavanije serije dječjih knjiga. Waldo se skriva u prizorima mnoštva i poziva djecu da ga pronađu. Roditelji uživaju kada na licu svoga djeteta ugledaju osmjeh, znak da su pronašli Waldoa. A uživaju i kada ih djeca pozovu da traža zajedno.

Ubrzo nakon što je Stjepan, đakon rane crkve, bio kamenovan jer je naviještao Krista (pročitajte Djela ap. 7), započelo je progonstvo kršćana i mnogi su napustili Jeruzalem. Drugi se đakon, Filip, pridružio kršćanima koji su pobjegli u Samariju. Ondje je naviještao Krista i bio je dobro primljen (8:6). Dok je bio tamo, Duh Sveti ga je poslao u pustinju, »na put koji vodi od Jeruzalema u Gazu!« (r. 26) Bilo je to čudno s obzirom na njegov uspjeh u Samariji. Zamislite onda njegovu radost kada je susreo etiopskog dostojanstvenika i pomogao mu ‘pronaći’ Isusa na stranicama Izaije (r. r. 26-40).

I mi često možemo pomoći drugima da na stranicama Pisma ‘pronađu Isusa’ i bolje ga upoznaju. Poput roditelja koji vide radost otkrića u očima svoje djece, i Filipa koji je pomogao Etiopljaninu pronaći Isusa, i mi možemo uživati u otkriću onih oko sebe. Zato govorimo o Kristu onima koje dobro poznajemo, ali i onima koje ćemo susresti samo jedanput.

– Randy Kilgore

Najviše što kršćanin može učiniti je pronaći svog prijatelja i upoznati ga s Isusom Kristom.