Oživljeni

Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:1-10

1 Vi ste bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha 2 u kojima ste nekoć živjeli na način ovoga svijeta, po knezu koji vlada u zraku, po duhu koji sada djeluje u nepokornim sinovima. 3 U takvim prijestupima i grijesima i mi smo svi nekad živjeli po željama svojega tijela, čineći prohtjeve tijela i slijedeći tjelesne porive, i bili smo po naravi djeca srdžbe, kao i ostali. 4 Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, 5 oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni. 6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio. 10 Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Vi ste bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha.

Efežanima 2:1

KAO mladić, moj tata i dvojica njegovih prijatelja putovali su na utakmicu u obližnji grad kada su gume njihova automobila počele klizati po mokroj cesti i vozač je izgubio kontrolu nad vozilom. Doživjeli su nesreću – tešku nesreću. Jedan od prijatelja bio je paraliziran, a drugi je poginuo. Moj je otac proglašen mrtvim i odvezli su ga u mrtvačnicu. Njegovi bolom shrvani roditelji došli su ga identificirati. No u međuvremenu moj je tata oživio, probudio se iz onoga što se pokazalo dubokom komom. Njihova se žalost pretvorila u radost.

U 2. poglavlju Poslanice Efežanima apostol Pavao nas podsjeća da smo bez Krista »bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha« (r. 1). Ali zbog Njegove velike ljubavi prema nama, »Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, oživje s Krstom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha« (r. r. 4,5). Po Kristu smo od mrtvih postali živi.

U izvjesnom smislu, svi dugujemo svoj život Ocu na nebu. Po svojoj velikoj ljubavi omogućio je nama, koji smo bili mrtvi u grijehu, da imamo život i svrhu po Njegovu Sina.

– Bill Crowder

Ja imam život zaslugom Krista,

Njega ja slijedim slušam Mu glas.

Mi smo imali dug koji nismo mogli platiti, ali Isus je platio dug koji Nije imao.