Šalica utjehe

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 1:3-11

3 Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog sve utjehe 4 koji nas tješi u svakoj nevolji, da bismo utjehom kojom nas same tješi Bog, mi mogli utješiti one koji su u svakoj nevolji. 5 Doista, kao što obiluju Kristove patnje u nama, tako po Kristu obiluje i naša utjeha. 6 Ako li smo u nevolji, za vašu je utjehu i spasenje, ili ako nas Bog tješi, za vašu je utjehu koja djeluje da podnosite postojano iste patnje što ih i mi podnosimo. 7 A naša je nada čvrsta jer znamo: kao što ste dionici u našim patnjama, tako ćete biti i u utjesi. 8 Doista, braćo, nećemo vam zatajiti našu nevolju koja nas je zadesila u Aziji, kad smo bili preko mjere i preko snage opterećeni, tako da smo već očajavali za život. 9 Da, sami u sebi spremili smo se na smrtnu osudu, kako se ne bismo uzdali u sebe, nego u Boga koji uskrisava mrtve. 10 On nas je izbavio od strahovite smrtne opasnosti i izbavljat će nas. U njega se uzdamo da će nas i dalje izbavljati, 11 jer nam i vi pomažete molitvom da mnogi zahvale Bogu za milost koja nam je udijeljena po mnogima, zbog vas.

A naša je nada čvrsta jer znamo: kao što ste dionici u našim patnjama, tako ćete biti i u utjesi.

2 Korinćanima 1:7

PRIJATELJICA mi je poštom poslala glineno posuđe koje je sama napravila. Kada sam otvorila kutiju, vidjela sam da je dio oštećen. Jedna je šalica bila razbijena u nekoliko velikih komada, nešto krhotina, a ostalo je bila glinena prašina. Nakon što je moj muž zalijepio razbijene dijelove, stavila sam šalicu na policu. Poput te zalijepljene šalice, i ja imam ožiljke koji su dokaz da još uvijek stojim uspravno usprkos teškoćama kroz koje me je Bog proveo. Ta me šalica utjehe podsjeća da dok drugima govorim o tome kako je Gospodin djelovao kroz moj život, pomažem njima u njihovim patnjama.

Apostol Pavao hvali Boga jer On je »Otac milosrđa i Bog sve utjehe« (r. 3). Gospodin koristi naše kušnje i patnje da nas učini sličnijima sebi. Njegova nas utjeha u našim nevoljama osposobljava da ohrabrujemo druge svjedočeći im o tome što je On učinio za nas kad smo bili u nevolji (r. 4).

I dok razmišljamo o Kristovoj patnji, lakše ćemo podnijeti vlastite boli, uvjereni da našim iskustvima Bog osnažuje nas i druge da postojano podnosimo iste patnje (r. r. 5-7). Poput Pavla, možemo se utješiti znajući da je Gospodin otkupio naše trpljenje sebi na slavu. Možemo podijeliti Njegove šalice utjehe i donijeti ohrabrujuću nadu onima koji pate.

– Xochitl Dixon

Bog tješi druge kada im govorimo o tome kako je On utješio nas u našim patnjama.